Vargas Llosa retar vänsteretablissemanget


Den samlade kulturvänstern gick i taket i går när liberalen och sanningssägaren Mario Vargas Lllosa tilldelades Nobels litteraturpris. Indignationen visste inga gränser, somliga skribenter gick t o m till ytterst låga och närmast komiska personangrepp mot den kontroversiella peruanen.

Han kallas ömsom högerliberal och stockkonservativ, och många har uppenbarligen svårt att placera honom i de gängse politiska facken. Enligt Vargas Lllosa själv så kämpar han både mot konservatism och socialism, och prisar självklart frihetliga tankar på en kontinent som så länge härjats av totalitära ideologier.

Kanske är det hans drogliberala ställningstaganden som väcker flest frågor. Men med tanke på att knarkförbudet har skapat en global storbolagsmaffia som omsätter miljarder, och inte bara kan köpa poliser, domare och politiker utan hela länder – så är hans åsikter måhända inte så kontroversiella. Kanske är själva förbudet ett mindre problem, sett i proportion till det Frankensteins monster det skapat.

Vi kan konstatera att det var länge sedan Nobelpriset i litteratur tilldelades en så intressant person.

Läs en intervju i magasinet Neo med Mario Vargas Llosa.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, litteratur, Nobelpriset, Nobel, litteraturpriset


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag