Varför fascineras somliga av Trump?


Jag erkänner, jag är möjligen något överdrivet fascinerad av president Donald Trump. Och varför då denna fascination? Jag ska försöka bena ut det hela. Det är inte så att hans politiska linje helt sammanfaller med min egen, nej; hade jag varit amerikan så skulle nog min röst gått till Gary Johnsson, libertarianska partiet.

Jag är fascinerad av Trump dels för att jag följt honom under flera år, läst flera av hans böcker, och dels för att han under hela kampanjen var en underdog. Ingen tog honom på allvar, medan han sakta men säkert konkurrerade ut motkandidaterna. Hans kampanjbudget var mycket mindre än Hillary Clintons, ungefär hälften; mig veterligen har ingen kandidat vunnit utifrån en så stor skillnad i budget. Och Trump lyckades mobilisera gräsrötterna, därutöver lyckades han vinna utan att kampanja nämnvärt i stora demokratiska valkretsar som Kalifornien och NY.

Han är dessutom anti-etablissemang. Han har lovat att rensa ut i det byråkratiska träsket, att stoppa nepotism och lobbyism. Han vill skapa jobb åt amerikanerna med ett flertal stora infrastrukturprojekt, vilket är ganska så påpassligt då stora delar av USA:s vägnät, broar, flygplatser mm är gravt eftersatta. Man kan undra varför ingen tidigare president kapat åt sig den frisparken? Bara genom att restaurera infrastrukturen kan man bidra med tusentals nya jobb. Trump har därutöver lovat bättre förutsättningar för småföretagen, och minskade regleringar, lägre skatter. Samt reda ut Obamas misslyckade sjukvårdsförsäkringssystem. Trump är dessutom starkt kritisk till USA:s krig i Mellanöstern.

Därutöver finns det givetvis en rad saker som orsakat en del debatt, framförallt handlar det om hans syn på invandring, jämlikhet, abort och handelsavtal/frihandel. Jag tänker inte gå in på detta här, då jag skrivit om det tidigare.

Det jag också är fascinerad över är hans sätt att ta debatter, hur han debatterar, och med humoristiska attribut plockar ner sina motståndare. Ta motkandidaten i primärvalen Jeb Bush som ett exempel, vars största tillgång förmodligen var den lugna och trygga framtoningen. Plötsligt sa Trump att Bush hade ”low energy”. Med ens blev tillgången till något negativt. Alla började prata om ”low energy”. Fast det i grunden var en positiv egenskap lyckades Trump vända det till sin egen fördel. Och otaliga gånger har han svarat med ett lyckat skämt när han ställts inför kniviga frågor, och plötsligt blir den hätska utfrågningen helt desarmerad när publiken istället skrattar åt frågeställaren. Och Trump delar med sig att sitt numera världskända flin.

Smart, elakt, tölpaktigt, beräknande? Ja, vad ska man säga, Trump är otroligt skicklig i den här typen av debatter. Hillary Clinton var dessutom helt fel motståndare, med sin och makens smutsiga byk i bagaget hade hon ingen vidare chans. När hon dessutom började snubbla omkring, ramla och hysteriskt himla med ögonen spreds givetvis rykten om hälsoproblem. Hennes stab bidrog inte heller till framgången, då hennes högra hand Huma Abedin samtidigt genomgick en skilsmässa från sin pedofilanklagade man. Riktigt rörigt var det på sluttampen.

Tillbaka till veckans händelser. Varför satte Trump upp inreseförbud för ett antal muslimska länder? Pakistan och Saudiarabien saknas på listan, och det är kanske där vi hittar de värsta terroristerna.

Om jag ska ägna mig åt lite trumpologi så tror jag det handlar om att få övertaget. Så fungerar det i alla förhandlingar. Det är givetvis dåligt att hamna på Trumps icke-önskvärda-lista. De här länderna kommer att gå långt för att vinna tillbaka eventuella relationer med USA. Det är måhända också en varning till Saudi och Pakistan. Kanske en vink om vad som komma skall?

Jag vet att det finns moderata muslimer som sätter stort hopp om att Trump ska stoppa Saudiarabien och dess spridning av Wahabismen, som anses vara själva urkällan till oron i Mellanöstern. Kommer Trump att våga? Det återstår att se, oljealliansen länderna emellan är viktig, och bidrar starkt till att lyfta dollarn till världsvaluta, och skapa stabilitet i hela världen. En ring att främja dem, en ring att sämja dem… Någon kommer slutligen att kasta ringen i Domedagsbergets eldar. Om det blir Trump eller någon annan återstår att se.

Jag ger Trump 100 dagar, därefter kommer ev. sågning eller hyllning.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag