Var är Reinfeldt?


Det snabba svaret på den frågan är att han 19/9 åkte till New York för att delta i de årliga mötena med FN:s generalförsamling. Något mer utförligt svar kan vi inte ge; vår avgående statsminister har ju knappt syns till sedan valnatten, då han avgick både som partiledare och statsminister – trots ett ganska oklart parlamentariskt läge.

De rödgröna har fler mandat än alliansen, men de har inte majoritet i riksdagen. Därutöver är det ganska oklart vilka som utgör de rödgröna – är vänsterpartiet med eller inte?

Socialdemokraternas regeringsidé bygger på att alliansen splittras och att man söker stöd från c och fp. Det innebär att de värsta vänsteridéerna hålls borta, och att politiken kommer att ligga i mitten. V och mp kommer däremot att få problem med att framföra sina profilfrågor.

Det är bara en tidsfråga innan vänsterpartiet samt vänsterfalangen inom socialdemokratin börjar knota.

Om nu Löfven ens får igenom sin budget.

Tillbaka till Reinfeldt. Hans frånvaro spär på ryktesspridning och skvaller. Det pratas en hel del om orsakerna till hans avgång på diskussionsforum runt om. Jag tänker inte gå in på detaljer, förutom att det mesta verkar vara rena spekulationer. Det är nog bara en snäv krets, kanske bara han själv, som känner till svaret på gåtan.

Vad vi också måste komma ihåg är att om de rödgröna rör till det ordentligt, och visar sig vara regeringsodugliga så väntar nyval. Och kanske är det bättre att utvilad äntra scenen igen – låta sig övertalas att komma tillbaka – än att administrera ett oppositionsparti inklusive efterföljande svekdebatt.

Eller så väntar möjligen ett toppjobb inom EU? Frågan är bara vilket slags toppjobb som skulle matcha statsministerrollen? Det finns inte så många dylika alternativ ute just nu.

Eller så ser vi honom aldrig mer i politiken; bägge alternativen verkar lika trovärdiga i det här läget.

*

Uppdatering: Det ryktas om att Reinfeldt är påtänkt som FN:s näste generalsekreterare, där han skulle kunna bli en bra kompromisskandidat.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag