Vänstern vann


Vänstern vannVänstern vann. Det politiska slaget är över. Och vi som under en kort period på 1990-talet trodde att socialismen var död. Tänk så fel vi hade?

Större delen av medborgarnas lön går till statskassan. Vi har en uppsjö av olika skatter där kommunalskatt, sociala avgifter, moms och bensinskatt blott är toppen på isberget. Den ekonomiska friheten är starkt kringskuren. Du äger knappt något längre på riktigt, det handlar ofta om ett delat ägandeskap med bank eller låneinstitut, och staten.

Våra barn tas om hand från tidig ålder, likaså vara gamlingar som sitter på skattefinansierade ålderdomshem. Pedagogiken håller lekfull förskolenivå ända upp till universitet, läroplanen är givetvis omsorgsfullt anpassad till den nya verkligheten.

Vänstern benämner sina motståndare högerextremister eller konspirationsteoretiker, beroende på känsloläget på Twitter. När inte politrukerna skräms med sekelgamla hatideologier så används klimathotet och pandemiskräcken istället, varvat med allt snävare rättviseprojekt baserat på offermentalitet och ressentiment.

Vänstern vann. Du kan inte protestera, du kan inte göra din röst hörd. De flesta medier är också vänster, och även de stora sociala mediebolagen. Skriver du något kritiskt så blir du varnad, censurerad och slutligen bannad. Väljer du en annan världsbild än den gängse så får du gå till de alternativa mediehusen, till de onda. När du associerar dig med dessa grupper så stängs dessvärre en del karriärvägar, det gäller att välja rätt, så att du inte hamnar ute i kylan.

Dina vänner tittar på dig med märklig blick. De diskuterar inte sprängningarna och det senaste mordet på gatan utanför, nej, de pratar om Trump och Greta. Och huruvida de ska börja med yoga eller vegandiet. De sorterar soporna notoriskt, köper klimatneutrala resor och hållbar el. Deras andedräkt är frän, som om de vore väldigt stressade med orolig mage. Deras tal avslöjar dock ingenting, de fortsätter att pladdra vidare om vad som stod i DN och vad som visades på SVT. De har tillika överklagat att sonen flyttats till en skola miltals bort i förorten. Det vore inte klimatsmart att köra så långt varje morgon, tycker de.

De bor i en överprissatt och överstylad trång trerummare. De cyklar till jobbet; i hallen hänger cykelhjälmarna och de återanvändbara trendiga tygpåsarna. Från systembolagets enorma och fantastiska sortiment väljer de ekologisk prosecco och ripasso. Glasåtervinningen blir allt fullare av de vackra flaskorna. Något de inte pratar om. De pratar bara om saker som godkänts och paketerats omsorgsfullt i lagom stora portioner, med rätt ingredienser.

Det är över. Vänstern vann. Det är uppenbart. Vi kan alla se det.

Frågan är vad som händer nu?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.