USA som bananrepublik


USA som bananrepublik 1Det gjordes nyligen ett FBI-tillslag mot expresidenten Donald Trumps fastighet Mar-a-Lago i Florida. Initialt med anledningen av att han skulle ha nukleära hemligheter i sitt kassaskåp. Då dessa inte hittades så fabricerades nya historier utifrån dagsformen och den allt tunnare agendan.

Demokraterna har försökt att komma åt Trump på så många olika sätt nu, från att han skulle haft samröre med ryssarna, otrohetsaffärer, samt det s. k attentatet mot Kapitolium, där en handfull utklädda obeväpnade pajasar lyckades ta sig in, trots att byggnaden är en av världen mest bevakade.

Trumps politiska motståndare verkar allt mer desperata. Man undrar varför de är så rädda för honom? Det är svårt att räkna ut spelreglerna i clownvärlden numera. Att göra en husrannsakan hos en expresident är så förfelat, det kommer förmodligen mest att slå tillbaka mot de som kläckte den huvudlösa idén.

Blotta faktumet att Trump varit president sätter ju honom i en sits där han förmodligen känner till mer om USA:s mörka hemligheter än de flesta andra. Men att han skulle ha kärnvapenkoder tillgängliga i sitt hem är nog lika troligt som att Saddam hade massförstörelsevapen. Som om koderna inte byttes ut med jämna mellanrum, som om det vore en slags lek mellan förskolebarn.

Det är också ett slag mot den förmodade demokratin, när man börjar jaga gamla politiker för fabricerade brott som hela tiden ändras och uppdateras. Trump bjöd dessutom enligt uppgift in FBI att genomsöka hans kassaskåp, men det räckte tydligen inte, det skulle förstås smälla högre med en husrannsakan i medierna.

När staten och dess funktionärer blandas in i partipolitiken, och de som ska säkerställa medborgarnas trygghet används för politiskt motiverade tillslag, då är det en bananrepublik vi ser i full blom. Den utveckling som började efter 9-11-katastrofen med undantagslagar och politisering av rättsväsendet har slutligen fullbordats. Vad det innebär för oss och världen – då USA fortfarande anses vara en ledande kraft och förebild –  är svårt att utröna, men det är definitivt inte ett tryggt, stabilt eller skarpsinnigt vägval.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.