USA planerar missilattack i Syrien


Via Zero Hedge och CBS News kan vi nu läsa att Pentagon planerar kryssningsmissil-attacker på Syriska regeringsstyrkor. Beskedet kommer efter de befarade gasattackerna för några dagar sedan. Obama har tidigare satt en röd linje vid användandet av kemiska stridsmedel.

Det finns mig veterligen ingen resolution som bejakar ett ingripande från FN:s säkerhetsråd. Kommer amerikanerna att genomföra det här på egen hand? Kommer de att överväga att landsätta trupp, eller bara slå till från luften?

De dåliga erfarenheterna från Irak och Afghanistan skvallrar nog om att några markstyrkor inte kommer att användas. Amerikanerna kommer inte att tas emot som befriare av den brokiga motståndsrörelsen, många kommer att betrakta jänkarna som inkräktare. Detta är förstås världspolisens dilemma. Alla kallar på Globo-cop, men ingen gillar honom.

Kanske kan de nya oexploaterade gasfyndigheterna i Östra Medelhavet spela en viss roll i sammanhanget. Samt Turkiets långsamma glidning bort från Nato. USA vill sätta ner foten ordentligt och visa vem som bestämmer i regionen.

Obama ville inte starta några krig, han skulle skapa fred. Kommer han istället att förvilla sig in i Mellanösterns ogenomträngliga konflikthärd. Vi har ju även problem i Egypten, och allt fler folkliga protester i Turkiet. Samt alla andra områden som är oroliga sedan länge.

Jag tror att många presidentrådgivare, i det här läget, skulle avråda från att fingra på avtryckaren.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag