Tycka rätt, tycka fel, tycka lika


Tycka rätt, tycka fel, tycka lika 1

Vi lever i illusionen att politiska diskussioner kan leda någon vart, att vi kan övertala de andra, att de ska lyssna på sunt förnuft, och till slut ändra åsikt. Alla politiska debatter går ut på detta. I riksdagen ägnas massor av tid åt att berätta i varma ordalag om sina egna förslag, och underminera andras.

Det finns universella sanningar, det finns naturlagar, men ett samhälle byggs av människor som alltför ofta är irrationella, nyckfulla och oförutsägbara. Mänskliga helt enkelt. Folk vill leva sina liv efter eget huvud.

Ska vi inte låta dem göra det?

De som vill leva i en utpräglad marknadsekonomi med låga skatter, privat vård, socialförsäkringar och skola – låt dem bygga en fristad i en region någonstans. Låt dem bygga sitt samhälle utifrån sina värderingar, där civilsamhället, familjen och individen tar ett större ansvar – och staten minimeras. Låt dem vara i fred. Efter några år har de byggt ett samhälle som de gillar, och de kommer att klara sig bra. Deras samhälle kommer säkert att blomstra.

Och de andra, de som vill bygga arbetskooperativ och gemensamt ägda företag, låt dem göra det. De kan ha höga skatter, statliga sjukhus och skolor, samt generösa bidragssystem. Där det offentliga tar ett omfattande ansvar, och staten och myndigheterna spelar en större roll i människornas liv. Ett progressivt samhällsbygge för progressiva människor. Helt utmärkt för den som vill leva så.

Vi behöver inte leva tillsammans.

Det finns ingen anledning att gång på gång förklara våra ståndpunkter, att gång på gång förklara att vi har rätt och de andra har fel. Dessa eviga diskussioner om allt och intet, i syfte att övertala, influera och belysa. Ofta till ingen nytta.

Det finns ingen universellt samhälle som passar alla. Våra liv och våra känslor är inte logiska som naturlagarna. Därför bör vi ha diversifiering, pluralism och mångfald. Lika, men olika. Samma, men ändå inte.

Låt oss bygga många olika slags samhällen. Låt oss skapa städer på skilda politiska fundament, och låt det bästa samhället vinna. Om man nu ens ska betrakta det som en tävling? Låt oss bara vara ifred.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag