Tsipras vann provinsvalet i Grekland


Tsipras vann provinsvalet i Grekland 1
Ostrakon, krukskärva som användes vid omröstningar i antikens Grekland.

I EU-regionen Grekland hölls det extraval igår. Och bråkmakarna i Syriza, ledda av Alexis Tsipras blev kvar vid makten. Den stora skillnaden mot bara för en månad sedan är att Tsipras har folkets stöd vid förhandlingsbordet. Hans eftergifter till Bryssel resulterade inte i färre röster. Större rörlighet alltså.

Vad det här i praktiken betyder är svårt att säga. Blir det mer eftergifter? Trivs Tsipras så bra vid maktens köttgrytor att han sakta men säkert håller på att bli en dussinpolitiker, med siktet inställt på status quo? Eller är en kovändning att vänta, med ny valuta och fjärmande från centralmakten?

Som alla vet så utgår den verkliga makten från EU. Grekerna har ingenting att säga till om. De kan ha hur många lokala val de vill. Den ekonomiska krisen inskränker deras valmöjligheter radikalt. Grekerna är fast i klorna på långivare och fordringsägare, och en centralbank som inte tvekar att stänga av pengakranen om provinsen i fråga skulle vara olydig.

Det här var förmodligen inte riktigt grekernas vision av ett Europeiskt samarbete. Det var nog få vanliga medborgare som trodde att det skulle gå så här långt.

Samtidigt har grekerna inte så mycket att förlora längre, hur illa kan det egentligen bli? Min gissning är att Tsipras kommer att utmana Bryssel ännu en gång, om än bara för syns skull.

Oktober kommer att bli en intressant månad, flyktingkatastrof samt en ny uppblossande eurokris.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag