Trumps inreseförbud


Trumps inreseförbud för sju muslimska länder har väckt en del ont blod. En del delstatsdomare har gått emot förbudet och överklagat det, och ärendet kommer att gå till högsta domstolen, där Trump med all sannolikhet får rätt.

Domarna har överklagat på teknikaliteter, presidenten har rätt att utföra dylika dekret, utifrån information från säkerhetstjänsten. Och listan är inte ny, den togs fram redan på Obamas tid. Och något säger mig att om Obama genomfört det här inreseförbudet så skulle kritiken inte varit lika högljudd.

Den gemensamma nämnaren för de här sju länderna är inte bara att de är muslimska, nej, det finns andra kanske viktigare faktorer. Flertalet av de här länderna är instabila, och samhällsomstörtningar och revolutioner har skakat dem. Flera av dem kanske till och med kan klassas som ”failed states” där ingen lag och ordning råder.

Länderna i fråga är: Libyen, Sudan, Somalia, Jemen, Syrien, Irak och Iran.

Inga av dessa länder inbjuder till avslappnade semesterresor. Frågan är om man ens kan resa fritt där? Israeler är bannade från alla dessa länder utom Somalia. Andra nationaliteter kan också bli avvisade om de har israeliska stämplar i sina pass. Vi är nog alla överens om att dessa regioner inte tillhör klassens bästa elever.

Frågan är om de är ett hot mot USA? Kan dessa länder producera terrorister som tar sig in i USA?

Förmodligen är det så. Det är åtminstone en kvalificerad och övervägd slutsats som Trumps säkerhetsrådgivare kommit fram till. Samtidigt valsar det runt statistik som visar hur extremt låg risken är att bli utsatt för ett terrorattentat, det är förmodligen större chans att träffas av blixten eller att bli sparkad av kamel.

Men nu är det i och för sig så att våra ledare inte kan titta på gammal statistik utan måste blicka framåt. Om islamister och islamofascister ökar sin verksamhet så måste man ju vidta åtgärder, oavsett vad tidigare statistik säger.

Många undrar varför Saudiarabien inte är med på listan? De har ju bidragit med en hel del oordning i regionen och medverkat till religiös extremism på många olika sätt. Flera av gärningsmännen i 9/11-attacken var från Saudiarabien, likaså Osama bin Ladin.

Vi vet ju att Saudiarabien åtminstone på pappret är en vän till USA, och att denna vänskap inte kan omkullkastas i en handvändning, då skulle USA behöva omdefiniera hela sin ekonomi, politik och övergripande strategi i Mellanöstern. Av den anledningen återfinner vi mer harmlösa länder på listan.

Däremot vet jag att det finns många moderata muslimer som önskar att Trump även tar i med hårdhandskarna mot huset Saud. Vi får ser hur det blir med det framöver.

Sammanfattningsvis är det ju illa att bannlysa medborgare från vissa specifika länder. Men notera att USA inte har några skyldigheter mot dem, och att det råder olika nivåer av oordning och våldsamt kaos i dessa länder, och att det finns islamistiska krafter i rörelse.

Och slutligen, kanske är det bättre att införa inreseförbud mot länderna ifråga – istället för att invadera och bekriga dem – så som flera av Trumps föregångare gjorde.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag