Trump – slarver och spion, eller blott taktiskt drev från oppositionen?


Trump - slarver och spion, eller blott taktiskt drev från oppositionen? 1Bilder på hur expresidenten Donald Trump förvarat hemliga papper i ett badrum på sitt residens i Florida sprids över internet. Medierna skriver om ett ’historiskt åtal’, men få analyserar vad det egentligen handlar om.

En amerikansk president har sett det mesta, han har getts information om allt hemlighetsmakeri som händer runtomkring i världen, förmodligen känner han till vem som mördade JFK och om det verkligen var ett UFO som kraschade i Roswell.

Skämt åsido, presidenten delges all information av värde, och han kan ta med sig dokument om det behövs, och förvara dem i princip vart han vill, så länge det finns en viss säkerhet. Han kan också avklassificera dem. Ämbetet ger en del makt, som vi märker.

Efter att en president lämnat sitt ämbete så ombeds han lämna offentliga dokument (både hemliga och ej)  till det nationella arkivet enligt Presidential Records Act, och detta görs för att dokument inte ska förstöras eller förfaras, så att framtidens forskare och historiker ska kunna ska bilda sig en uppfattning av vad som hände under perioden.

När media visar bilder på Trumps dokument staplade i lådor, då vet de att detta egentligen inte är ett brott. Åtminstone så känner de som kläckt nyheten till det, sedan sprids texten vidare till lokaltidningar och sociala mediekonton runt om i världen. Därefter förfasas omvärlden över Trumps slarv och dåliga omdöme.

Att expresidenten inte lämnat in dokumenten kan möjligtvis betraktas som en förseelse, och rendera en tillsägelse eller böter, jag har svårt att hitta en straffskala för dylikt. Tanken var ju inte att expresidenter skulle åtalas, utan att de nationella arkiven skulle ta del av de offentliga dokumenten.

Vad som är värre är att Trump också anklagas för spioneri. Nåväl, det handlar inte om riktigt spioneri, utan om en slags klausul som sattes in vid första världskriget vilket skulle förenkla utgallringen av krigsmotståndare inom administrationen, kallat Espionage Act of 1917. Varken republikaner eller demokrater har varit särskilt stolta över den här lagen, som kanske inte visar landets bästa juridiska framtoning.

Trump ska enligt uppgift ha visat dokument, eller åtminstone nämnt dem för en tredje part. Och med lite god vilja kan det rendera i en kreativ anklagelse för spioneri. Men vad jag förstår så är åklagaren ute på hyfsat tunn is.

Förmodligen handlar det om att hålla Trump borta från valrörelsen, att ständigt involvera honom i juridiska processer, och suga musten ur kampanjen. Demokraterna ser Trump som en svår motståndare till Biden, vars popularitetssiffror är usla. Därutöver har Robert F. Kennedy Jr. dykt upp från ingenstans och utmanar Biden från vänster. De återkommande anklagelserna mot Trump korrelerar också med anklagelserna mot Biden och hans sons affärer i Ukraina, något som får osedvanligt lite uppmärksamhet i medierna. Begreppet lawfare är på modet.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.