Taktik kring nyvalet


Statsministerkandidaten Stefan Löfven har hamnat i klistret ordentligt. Genom att avfärda vänsterpartiet från regeringsuppdraget och enbart vända sig till miljöpartiet har han alienerat sina mörkröda vänner. Det blir opposition från två olika håll, både från vänster och höger.

Det klassiska är att socialdemokrater bildar en egen regering, utan några andra partier, för att på detta sätt kunna samarbeta med alla, både till vänster och höger.

Det ligger i alliansens uppgift att stilla bida sin tid, inte göra så mycket väsen av sig, utan snarare låte de rödgröna göra bort sig ordentligt så att de hamnar i dålig dager. Det är viktigt att väljarkåren uppfattar dem som regeringsodugliga –  först då – är det någon mening att fälla regeringen Löfven. Först då blir ett nyval meningsfullt, och då kommer de missnöjda att istället välja moderaternas förmodat trygga ekonomiska politik.

Därför kommer man att låta Löfvens budget gå igenom, och låta honom hållas ett tag. Någon gång framåt februari/mars kan det vara läge att skjuta skeppet i sank.


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.