Skottarna monterar ner resterna av imperiet?


The British Empire map

Skottland går till val idag om självständighet.

Storbritannien var en gång störst av alla imperier. Solen gick aldrig ner över detta jätterike, där Egypten och halva Afrika ingick, Indien, Australien, Kanada och många andra länder.

Det finns fortfarande spår av det här jätteriket, Falkandsöarna utanför Argentina, Gibraltar i Spanien, Akrotiribasen på Cypern, Bermuda, Cayman island m fl.

Frågan är vad som exempelvis kommer att hända med baserna på Cypern? Ett försvagat England har kanske inte ens råd att ha dem kvar. Baserna tillhandahåller resurser för bl a signalspaning och attackflyg. De har kommit väl tillnytta vid oroligheter i Mellanöstern, framförallt vid krigen i Irak och Afghanistan.

Vad skulle hända om exempelvis USA tog över flygfälten och signalspaningen? Eller om de helt övergavs?

Läget på Cypern är fortfarande politiskt förlamat efter att turkiska trupper erövrade en tredjedel av ön 1974, strax efter den grekiska militärjuntan initierat en statskupp på ön. Juntan föll, både Cypern och Grekland är sedan länge demokratier, men turkarna är kvar, och även britterna.

Storbritannien är fortfarande en stormakt, och en upplösning av landet skulle givetvis leda till en del ekonomiska konsekvenser för både Skottland, England, Wales och Nordirland. Men det skulle också kunna leda till en del mer svårgreppbara politiska konsekvenser runt om i världen.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.