Svenskar, ambassadörer för gaming & poker i världen


Det finns många framgångsrika svenskar som lever på Sport eller poker. De senaste tjugo åren har betytt mycket för många svenska spelare. Stjärnorna i eSport spelar om miljontals kronor i prispengar och sponsoravtal medans en pokerspleare från västkusten lyckas spela upp världens största bankrulle online.

Martin Jacobson har vunnit en av de största pokervinsterna i historien live i Las Vegas, efter att åkt ut på tredje handen vid ett tidigare tillfälle. Intresset för den nya sporten ökar snabbara än något annat just nu och förutspås omsätta miljardbelopp innan året är över.

Fyra svenska spelare har lyckats hamna på Forbes 30 under 30. Spelbolag har inte missat utvecklingen – eSport är en av de snabbast växande kategorierna för betting online. Det  är inget tvivel om att det är en utveckling att hålla koll på.

DreamHack är ett måste för den spelintresserade

Svenskar, ambassadörer för gaming & poker i världen 1DreamArena AMD Sapphire” (CC BY-SA 2.0) by cjuhlin

Det finns många duktiga svenska pokerspelare som lyckas väl på internetionella tävlingar som WSOP eller EPT. Svenska spelare har imponerande vinster och bedrifter att ståta med. Isildur1  från Göteborg är ett bra exempel, som spelade Texas Hold ´em kontantspel på svindlande nivåer.

Svenska spelare fungerar som ambassadörer för sin sport live och på nätet. First Person Shooters (FPS),  strategispel eller poker, den nordiska dominansen på Counter Strike har lett till att Sverige är det fjärde mest framgångsrika landet i världen på eSport, vilket bedöms efter intjänade pengar.

eSport blir miljardindustri – svenskar är med och formar branschen

Svenska spelare gör bra ifrån sig på tävlingar online inom eSport. Oskar ”Lakerman” Ljungström började spela Quake redan 1996 och blev proffs i början av 2000-talet. Han la grunden för den svenska tsunamin av spelare som följt därefter. Emil ”HeatoN” Christensen tog snabbt mark i Counter Strike från 2001 och fram. Den svenska spelaren är ansedd som en av de främsta genom tiderna och har bland annat vunnit World Cyber Games samt varit manager för NiP (Ninjas in Pyjamas).

Idag är det främst Counter Strike:Go, League of Legends och Dota 2 som står på schemat för den nya generationens framgångsrika spelare. Det är det populäraste spelet online med över fyrtio miljoner spelare globalt. Bästa spelaren i CS:Go anses ofta också vara årets eSportare. Freddy “Krimz” Johansson tog hem den titel förra året. Han är en del av Fnatic och är stor anledning till lagets framgångar. Han har spelat in över 700 000 dollar totalt.

Patrik “f0rest” Lindbe har spelat Counter Strike: Global Offensive sedan 2005 och vunnit runt 676 000 dollar under sin karriär. fOrest representerar Ninjas i Pyjamas och ligger på plats 108 på världsrankingen. Olof “Olofmeister” Kajbjer blev en av de bästa spelarna i CS:Go förra året och har imponerande statistik under sin karriär, vilket inkluderar elva segrar på majors.

Martin “Rekkles” Larsson är en av de tio mest framgångsrika eSportarna som spelar League of Legends (LoL) Han har varit den bästa spelaren i världen de två senaste åren och drivande i laget Fnatic, som dominerat den Europeiska scenen på LoL. Rekkles har spelat in 365 491 dollar under sin proffskarriär.

Dota 2 är ett multiplayer arena-spel. Där är Gustav ”S4” Magnusson en av de mest framgångsrika spelarna i världen. Han spelar för Evil Geniuses som en medlem av Team Alliance. Han vann the International 2013 vilket ledde honom till att bli den bäst tjänande spelaren det året. Totalt har han kammat in över 2 miljoner dollar på sin minst sagt framgångsrika karriär.

Svenska pokerspelare – Martin Jakobsson enda svensken att vinn WSOP

I mitten av nittiotalet introducerades de första pokerrummen online, en trend som exploderade efter det. Vågen av onlinespelare innebar att kontantspel, turneringar och Sit & Gos ökade i antal och omfattning. Det finns en gedigen lista på svenska spelare som presterat väl på den internationella scenen. Martin Jakobsson, Viktor Blom och Peter Eichhardt hör till de mest lyckade – men de är inte ensamma.

Martin Jakobsson tog hemd en femte största WSOP-vinsten genom tiderna 2015

Svenskar, ambassadörer för gaming & poker i världen 2Las Vegas Poker Markers” (CC BY 2.0) by slgckgc

Jakobsson är en av få svenskar att vinna ett huvudevent på WSOP. Det gjorde han 2014 något som gav en kontantvinst på tio miljoner dollar, den femte största turneringsvinsten i pokerhistorien. Utöver armbandet i WSOP har han hamnat på finalbord tre gånger och vann årets spelare 2015.

Sedan december 2017 är Martin Jakobsson ambassadör för 888 poker, tillsammans med bland annat Jackie Glazier, Dominik Nitsche och Bruno Politano. 888poker är ett av de äldsta pokerrummen online och lanserades redan 2002.

Isuldur1 är ett namn som väcker skräck bland no limit heads-up kontantspelare. Han heter egentligen Viktor Blom och är född i Göteborg. Pokerspelaren från västkusten gjorde ett namn för sig under 2009, då han var delaktig i nio av de största potterna någonsin. Hans meriter inkluderar att spela upp sin bankrulle till sex miljoner dollar, en av de största summorna någonsin.

Lidingö har producerat en av de bästa livespelarna i världen. Peter Eichhardt är en av blott åtta svenskar som vunnit WSOP, vilket han gjorde 2016 i Nevadas ökenstad Las Vegas. Han har spelat in mer än 1.8 miljoner dollar under sin karriär och ligger runt de 900 bästa spelarna i världen när man mäter intjänat kapital.

Sofia Lövgren ligger på plats hundra i Sverige i inspelade pengar med sina 166 117 dollar. Ytterligare en spelare från Göteborg som lyckats bra på den internationella pokerscenen. 2016 hamnad hon på tolfte plats i WSOPs event nummer fjorton som gav hennes största vinst i karriären på 75 000 dollar. Hon är också ambassadör för 888poker och spås ha en ljus framtid inom poker både live och online.

Den svenska spelare med mest anmärkningsvärda smeknamn är troligtvis Niklas ”lena900” Åstedt. Han är en framgångsrik onlinespelare som spelat hem anmärkningsvärda elva miljoner dollar under sin karriär. Det landar honom trettioförsta plats när det handlar om mest framgångsrika svenskar någonsin. Det är inte utpräglad livespelare, men har trots det hamnat i pengarna vid två sidoevent i European Poker Tour.

DreamHack är en av de största eSport-turneringarna i världen – från Sverige

Världens största LAN grundades i Jönköping. DreamHack finns idag i flera länder och har en av de största turneringarna inom e-Sport. Den 15 Juni 2019 är det dags för nästa monsterevent. Tredagarsfestivalen äger rum på Elmia i Jönköping och en hel del eSport väntar. DreamHack open är en kringresande turneringar med sju deltävlingar i bland annat Rio de Janeiro, Dallas, Montreal, Rotterdam och Atlanta. Finalen körs i Småland.

Utöver CS:Go är det – lite oväntat – Pokemon som är den största turneringen på DreamHack. Pokemon Championships ger ut stipendier, 50 000 dollar och presentkort. Slutgiltiga priser offentliggörs efter tävlingens start. Mobilspel och fightspel har särskilda turneringar. I det klassiskt stöpta Brawlhalla tävlar besökare på spelfestivalen sina kunskaper, med en prispool på 20 000 dollar.

Det var som LAN som festivalen först gjorde sig ett namn. Dygnet runt kan du under festivalen koppla upp dig mot likasinnade och möta dina kunskaper mot både vänner och främlingar. En bra detalj är att den massiva uppkopplingen är uppdelad i avdelningar beroende på spel.

Bra stämning, härlig kamp och långa spelsessioner kännetecknar Dreamhacks LAN. Andra aktiviteter under helgen som förtjänar att nämnas är en konsthörna, livemusik, studentområde, Cosplay och gratisspel. Det är helt enkelt en orgie för likasinnade inom gaming, oavsett förkunskap.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag