Storföretag nolltaxerar


Det har uppmärksammats att en del svenska storföretag, t.ex Securitas betalar lite eller inget i skatt. Medan en egenföretagare som sliter för att få igång verksamheten betalar ca 50-60% av intäkterna i olika former av skatt.

Nåväl storföretagets anställda betalar ju i och för sig skatt, och eftersom de anställda är många så blir det ju en del i statens kassakistor.

Genom skatteplanering kan storföretag slippa betala själva bolagsskatten. Och nu debatteras det huruvida detta är moraliskt försvar bart eller ej.

Ur ett ekonomiskt perspektiv  (ett företags huvuduppgift är ju att generera pengar) så handlar det inte om etik, utan vad som är lagligt möjligt. Så länge man arbetar inom det svenska regelverket så är ingen skada skedd. De anställda får sina löner, utdelning till ägarna, samt en slant för att expandera och bygga vidare verksamheten. Det är så det funkar.

Kanske borde de svenska lagstiftarna, istället för att lämna vidöppna hål i skattelagstiftningen, sänka bolagskatten och förenkla skattesystemet. Det är ju så man lockar företagare och investerare till ett land.

Nu gör man samma sak fast med förtäckta medel – de stora fina företagen slipper skatten, medan de små, fula och skitiga får betala mer än nog.

Kanske ska vi inte bara belasta alliansen för detta, det är ju ett arv från socialdemokraterna, men varför i hela friden har inte borgarna gjort något åt skattesystemet under alla dessa år? Att sänka och förenkla skatten är ju deras självutnämnda paradgren. Eller har jag missat något?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag