Statligt hälsoregister


För att medborgarna ska få bättre kontroll över sina hälsojournaler låter nu staten upprätta ett elektroniskt register där man kan lagra sina medicinska uppgifter. Ett slags personligt hälsokonto på internet i offentlig regi.

Ponera att statsmakten samkör dina hälsojournaler med FRA:s uppgifter och allt annat som finns lagrat om dig. Personlig integritet är kanske inte det första jag kommer att tänka på.

Nu är ju tanken inte att det ska användas så, nej, det är ju för att värna vår integritet som man skapar registret, så att inte bara läkarna kan läsa journalerna – utan även du (och staten).

Upphandling pågår, det tar säkert månader, kanske år innan det är klart. Än så länge är det frivilligt, men jag antar att i slutänden kommer alla journaler att lagras på samma ställe – för enkelhetens skull.

Ännu ett skäl för att statsmakten inte ska hålla på med vård och omsorg. Grundtanken med staten är ju att den ska skydda oss från varandra, genom poils, lagar och domstolar skipas rättvisa. Det är något vi medborgare inte kan klara själva, alternativet vore privatarméer och paramilitära förband, som i vissa u-länder. Och så vill vi inte ha det.

Att låta vakthunden slicka dina sår är lika korkat som att låta läkaren vakta din port om natten. Låt läkare göra vad läkare är bäst på, och låt staten göra vad den är bäst på.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, hälsa, vård


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.