Minska jordens befolkning?


Jordens befolkning måste begränsas, det är många som anser det, nu senast i en debattartikel i SvD. Vi lever i en överbefolkad värld, och resurserna är knappa. Om några år kommer vår grandiosa civilisation att gå under på grund av brist på livsmedel, mineraler, olja etc. Därför borde ett projekt med familjeplanering i stor skala påbörjas.

Ja, det är väl här orosmolnen hopas, vad menas egentligen med familjeplanering?

Ska vi likt kineserna förbjudas att skaffa mer än ett barn? Eller inga barn alls i vissa regioner? Ska preventivmedel delas ut i u-länder? Det är många som vill göra något åt saken, men få som vågar säga exakt vad.

Vad vi däremot vet är att när ett folk når upp till västerländsk medelklassnivå så skaffar de knappt två barn per par. I vissa länder som Tyskland och Ryssland ser vi nolltillväxt eller  befolkningsminskning.

Det bästa vi kan göra är helt enkelt att berika världen genom handel och innovation för en kontrollerad befolkningstillväxt. Även om kritikerna menar att det är för sent. Och det är det säkert, men alternativen är lika med noll, om vi inte ska förbjuda barnafödande eller börja ta livet av folk.

Förr eller senare kommer naturen att staka ut mänsklighetens gränser för livsmedelsförsörjning etc. Men eftersom människan är kreativ tror jag att det är långt dit. Däremot tror jag vi kommer att behöva ändra våra matvanor, snart kanske vi äter alger och krill odlade i jättelika havsanläggningar?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.