Statlig medieskatt och andra tvångsavgifter


Statlig medieskatt och andra tvångsavgifter 1Det har beslutats att SVT, SR och UR ska bekostas av skattemedel istället för en avgift som tidigare. En extra skatt på några procent ska bakas in i den redan överfulla skatteportfölj som Svensson betalar varje månad till det offentliga.

Det hade istället varit logiskt att skapa ett system ungefär som Netflix har, där tittarna frivilligt betalar en avgift, och de som inte betalar har inte tillgång till utbudet. Idag kan vi med teknikens hjälp lätt skapa ett praktiskt betalsystem.

Frågan är varför staten (som är ägare till SVT & Co) istället väljer ett system som bygger på skatter? Skatter är ju som bekant ett tvångsmedel; den som inte betalar får dryga böter och hamnar slutligen i fängelse. Därför används skattepengar framförallt till viktiga saker som rikets styre, polis, försvar, skola och vård.

Att använda tvångsmedel för att finansiera underhållning och lättsamma nyheter är inte försvarbart. Det vittnar om en statsmakt som tar sig allt större friheter med skattebetalarnas surt förvärvade pengar, och inte har någon som helst respekt för medborgarna.

Oavsett om vi vill se på SVT eller ej så ska vi betala. I dagens samhälle där medieutbudet är så stort, både från s.k kabel-TV, satellit-TV och Internet så ska vi ändå tvångsbetala till ett särskilt utvalt statligt mediebolag.

Jag antar att de här tvångsavgifterna följer samma logik som lokala skrytbyggen som ska sätta kommunen på kartan, onödiga simhallar, halvtomma idrottsanläggningar, rondellhundar etc. Statsmakten kräver att medborgarna har en hög skattemoral, medan deras egen moral att använda skattepengarna är urusel.

Kanske är det dags att se Martin Borgs film Någon annan betalar igen? Och glöm inte att det är tvingande avgifter, vill du inte betala för slöseriet hamnar du finkan.

Motsätter du dig den statliga medieskatten skriv under här.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.