Sovjet hade sitt eget ekonomiska system, men inte Ryssland


Nu går ryktet om att USA jagar Putins undangömda tillgångar utomlands, det kan röra sig om en förmögenhet på ca 40 miljarder dollar. Om det här stämmer kan konflikten i Ukraina ta en ny vändning, kanske kastar Moskva in handduken, eller så eskalerar det ytterligare.

Att Ryssland inte står ekonomiskt fritt från omvärlden är ingen hemlighet, om vi inte köper deras produkter så kan det ryska ekonomiska undret plötsligt förvandlas till misär och elände. Det bor fortfarande många fattiga i landet, rikedomarna är koncentrerade till ganska få grupper.

Ryssland är vidsträckt och glesbefolkat, det bor knappt 143 miljoner invånare i världens största land till ytan, ca 80% anses vara etniska ryssar. Jämför med Tyskland som har ca 80 milj invånare, USA 317 milj, Japan 126 milj.

Och även om den ryska armén stärkts på senare år, så är den kraftigt underlägsen NATO, både tekniskt och numerärt.

Sovjetunionen hade sitt eget ekonomiska system och stod relativt fritt från omvärlden, men det gör inte Ryssland, även om många länder är beroende av rysk gas och olja. För en lyckad affär krävs det både säljare och köpare. Även säljaren lider av att affärerna avstannar, eller att tillgångarna stryps.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.