Socialdemokraterna köper de arbetslösas röster


Socialdemokraterna vill höja den statliga arbetslöshetsersättningen, samtidigt som avgifterna till den samma ska sänkas. I dessa kristider då många går arbetslösa finns det givetvis möjligheter till grumligt röstfiske.

Klart att de arbetslösa vill ha mer. Men varifrån kommer pengarna? Jo de kommer från alla oss som arbetar, vår börda blir ännu större. Och för varje krona som skatten höjs minskar vår möjlighet till konsumtion, som i sin tur innebär att företagen går sämre, vilket i förlängningen leder till ännu högre arbetslöshet.

I rådande system anser jag att staten ska erbjuda en ersättning som precis täcker den arbetslöses väsentliga utgifter. Detta signalerar att arbetslöshet inte är ett normaltillstånd, att vi snarast möjligt måste skaffa oss nya försörjningskanaler. Det är arbete som ger trygghet, inte a-kassa.

Om vi vill ha mer pengar under arbetslösheten kan vi teckna tilläggsförsäkringar via fackförbunden. Staten ska inte agera försäkringsbolag eller bank. Det är medborgarnas pengar vi bollar med, deras drömmar och framtidsplaner. Dessa pengar ska absolut inte slösas bort, eller användas för röstfiske.

Kanske vann oppositionen valet med detta utspel? Opinionsmätningarna pekar sedan länge på en rödgrön seger. Om inte de borgerliga partierna kan förklara varför politikerna ska hantera mina och dina pengar varsamt, så är slaget förlorat, och vi kan se fram emot fyra år med skattehöjningar och ökad styrning av vår ekonomi, fler regleringar och allsköns social ingenjörskonst.

Om inte den gröna bubblan brister vill säga. De rödgrönas framgång är miljöpartiets framgång, sossarna och vänsterpartiet står mer eller mindre still. Valet 2010 handlar inte bara om klassiska höger- och vänsterfrågor, och vilken väg Sverige ska välja, det handlar lika mycket om skräck inför ökade koldioxidutsläpp, klimatförändringar och miljöhot. Men om denna rädsla mattas av är det kört för de rödgröna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, miljöpartiet, val 2010, valet, val2010, valet 2010


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.