Deklarationen, en studie i röriga skattesatser


Varje gång jag deklarerar får jag huvudvärk. Eftersom jag driver en enskild firma så blir det lite mer komplicerat än en vanlig deklaration. Jag oroar mig över om det är något jag glömt, har jag gjort rätt, är alla avdrag ok?

Nu vill jag inte alls belasta staten för att vara allmänt krånglig och byråkratisk, inte alls, Sverige är ett under av enkelhet om man jämför med många andra länder. Nej, problemet handlar enbart om den snåriga beskattningen.

Dels betalar jag vanlig kommunalskatt, dels sociala avgifter som är uppdelade i en mängd olika poster, därefter ska den utgående momsen till skatteverket, och den ingående momsen tillbaka till mig. Jag får dessutom exkludera en given summa från beskattning i så kallade periodiseringsfonder, och skjuta på skatten i fem år. Det gäller att hålla koll på periodiseringsfonderna.

Varför inte ge mig en klar och tydlig procentsats? Varför alla dessa slingriga halvdolda avgifter med märkliga benämningar?

Förutom kommunalskatten betalar jag allmän pensionsavgift, egenavgifter, allmän löneavgift, sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift, ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, arbetsmarknadsavgift, arbetsskadeavgift, allmän löneavgift, mervärdesskatt, begravningsavgift etc.

Ibland låter det nästan som om jag korresponderar med ett försäkringsbolag, men staten är ju inte ett försäkringsbolag, tvångsförsäkringar rimmar ju illa med det fria västerländska samhället. Antingen är det skatt, eller ingenting.

Och då har jag inte ens nämnt de skatter som lever sina liv utanför min deklaration, statlig inkomstskatt, värnskatt, fordonsskatt, bolagsskatt, tobaksskatt, alkoholskatt, energiskatt, trängselskatt, fastighetskatt(avgift) osv.

Den totala skatten, allt sammanräknat, för en normalinkomsttagare lär ligga på strax under 50%.

Är politikerna rädda för att räkna ihop allt, och servera oss sanningen? Skulle denna klumpsumma bli för stor och skrämmande? Kanske är det så. Men med vilken rätt döljer våra politiker sanningen?

Om deltagandet i det svenska samhället vore frivilligt, vem skulle vilja skriva på ett dylikt avtal, med myriader av luddiga och utspridda skatteposter?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, deklarationen, deklarera


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.