Skulle någon våga göra en muslimsk Life of Brian?


Att göra en muslimsk version av Life of Brian är nog otänkbart i dagsläget. Filmen där Monty Python-gänget driver med kristenheten, romarna, Jesus och hans följeslagare.

Det var märkligt nog en präst som rekommenderade filmen till mig, han tyckte att den var hysteriskt rolig. Jag har sett den många gånger, senast under julhelgen, och den håller än idag. Det som kanske mest roar nu i vuxen ålder är alla de politiska grupperingarna som bekämpar romarna, fast mest bekämpar de varandra.

De är totalt splittrade, och älskar långa debatter och utläggningar, samt drar gärna höga växlar på individens alla rättigheter. Det blir absurt när Eric Idles rollfigur vill erkännas rätten att vara kvinna, och kallas för Loretta och rätt att bli gravid. -Var ska du ha barnet, säger John Cleese, du har ju ingen livmoder, i en låda?

Scenen speglar den splittrade vänsterrörelsen under 70-talet. Alla de här radikala människorna sprudlade av galna idéer och ville göra en massa saker, men de kom inte överens, och de kunde inte genomföra sina högtflygande planer. Och tur är det för oss idag.

Åter till själva ämnet. Att göra en satirisk film om islam? Nej, det är ogörbart på många olika sätt. Det första jag tänker på är att många muslimer inte skulle tycka att det vore roligt att driva med sin profet.

Kanske är det här med humor kulturellt betingat, men det känns som att religion i arabvärlden (åtminstone officiellt) är för heligt att skämta med. Medan vi i väst gärna skämtar om religion eller religiösa företeelser öppet, och vi noterar att även de religiösa drar på smilbanden en aning.

Att skämta är inte att häda, inte sedan medeltiden och framåt i alla fall. Humorn har haft ett litet rum, där den kunnat existera och frodas. Det där rummet blev allt större under 1700- och 1800-talen, och idag har det vuxit till ett palats.

Vi hör ofta citat som: Ett gott skratt förlänger livet. Inget är för heligt att skämta med.

Jag är givetvis medveten om att det finns rum för humor inom islam också. Jag gjorde en snabb research om humor i den arabiska världen, och skrattade gott åt många roliga skämt. Problemet är väl att humorn i den delen av världen fortfarande bor i en etta med kokvrå…


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.