Senaste spinnet, Danielsson vs Reinfeldts barnflicka


Jag är säkert inte den ende som noterat att ofta när en politisk skandal presenteras, så dyker en annan skandal upp samtidigt – riktad mot motsatt parti. Detta är närmast regel än undantag.

Nyligen fick vi reda på att Danielsson förmodligen ljugit angående sina förehavanden i samband med tsunamikatastrofen. Nya fakta har framkommit genom upphittade band, som registrerat mail och datatrafik under det aktuella datumet.

Samtidigt får vi reda på att Reinfeldt en gång i tiden engagerat en barnflicka, som inte haft uppehållstillstånd. Uppgifterna tillbakavisas emellertid av barnflickan själv; nyheten försvann snabbt från toppnyheterna på aftonbladets webbplats.

När det gäller socialdemokratiska skandaler handlar det oftast om felaktigheter i själva maktutövandet, eller politisk dubbelmoral, t ex Freivalds bostadsrättsaffär. De borgerliga skandalerna handlar oftast om enskilda politikers fiffel med privatekonomin. Formeln är inte allenarådande, men stämmer i de flesta fall.

Frågan är, kan en skandal stjäla uppmärksamhet från en annan skandal, och på så sätt neutralisera den första skandalen? I vissa fall är svaret ja. En annan konsekvens är att svenska folkets politikerförakt sakta men säkert växer.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, Danielsson, tsunamin, Reinfeldt, spin, spinn


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.