Samtidigt i Östra Medelhavet…


cypern-ek-zonMedan svenskarna jagar ubåtar i Östersjön så spanar cyprioterna på ett turkiskt forskningsfartyg som kartlägger havsbotten inne (!) i Cypriotisk ekonomisk zon.

Få länder hade tolererat det här, men Cypern är en liten ö-nation med få militära resurser, medan Turkiet är ett stort land med en enorm armé. De stora pojkarna gör som de vill, och alla andra håller sig därifrån, ty de vill inte själva bli indragna.

Att Cypern sedan flera år tillbaka är med i EU verkar inte göra saken bättre. EU är kanske inte så mycket att hänga i julgranen, framförallt vad det gäller den här typen av dispyter och övergrepp.

Ryssland, Turkiet och Kina, länder med tvivelaktiga demokratiska system, tar sig allt mer makt i världen. Medan vi i väst frivilligt monterar ner våra friheter och rättigheter.

Man känner sig ofta som en passiv åskådare, ens möjligheter att påverka är begränsade till val och omröstningar, och lite skriverier på bloggar och kommentarsfält. Nåväl, vi är väl inte den första generationen som tycker att världen upplever en kulturskymning, och inte den sista heller.

Bilden från Marine Traffic visar ett turkisk forskningsskepp inne på Cypriotisk ekonomisk zon.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag