Ryska hot skapar ny stormakt?


hasariacharge

Polen, Litauen och Ukraina ska samarbeta militärt. De tre länderna har enats om  att skapa en gemensam militärstyrka. Att den här extraordinära lösningen kommer till stånd beror givetvis på den vapenskramlande grannen i öst.

Ett gemensamt försvar kan skapa en känsla av samhörighet, vilket givetvis kan leda till ännu fler samarbeten. Och snart har vi måhända en union?

Håll i er nu.

De tre länderna har tillsammans ca 86 miljoner invånare.

Att jämföra med Tyskland som har ca 80 milj, och Ryssland som har ca 143 milj invånare, varav ca 80% är etniska ryssar.

Det här är inte första gången de tre länderna samlas under samma tak. Den historiskt intresserade kommer givetvis ihåg det Polsk-Litauiska samväldet, som under sina glansdagar på 1600-talet sträckte sig från Östersjön till Svarta havet.

Polackerna var fruktade stridsmän, det var de polska styrkorna under kungen Jan III Sobieski som besegrade turkarna utanför Wien. Med en av världens största kavalleriattacker (över 20,000 man) slog man tillbaka det Ottomanska imperiet, och hindrade dess forsatta europeiska expansion.

Historien upprepar sig aldrig, likt floden som flyter fram; det är aldrig samma vatten när du sträcker ner din hand, även om speglingarna i ytan stundtals känns förunderligt bekanta.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag