Ryska flottbaser nära USA


Ryska flottbaser nära USA 1Ryssarna planerar flottbaser på Kuba och i andra latinamerikanska länder, bara några mil från USA:s kust, och genomför för närvarande gemensamma militärövningar med potentiellt kärnvapenbestyckade fartyg. Samtidigt så bannar Moskvabörsen dollarn och euron, man kan inte längre betala med dessa valutor. Därutöver, Saudiarabien har sagt upp avtalet om att enbart använda dollar när de säljer olja.

Det är mycket som händer nu. Den som lagt sina odds på att USA tappar sin position som världsledare kan snart hämta ut sin vinst. Det förefaller som att Biden och hans regering också jobbar hårt på att sänka sitt eget land. Allt de gjort hittills, med Ukrainakriget och sanktionerna mot Ryssland har slagit tillbaka och ofelbart lett till dagens situation. De har hela tiden haft chansen att reparera relationerna med BRICS-länderna, det har funnits öppningar och möjligheter till fredsavtal. Men nej, de valde att slå huvudet i kaklet, gång på gång istället.

Frågan är varför Putin inte placerat flottbaser hos sina allierade i Centralamerika tidigare? Som ett svar på att USA ville lägga kärnvapen i Ukraina?

Ryssarna gör det här motdraget två år senare.

Om inte polletten trillar ner nu, så kommer den aldrig att göra det. Det ger en hint om vem som egentligen startade den här konflikten, och vem kom dragandes med vapen nästgårds.

Vi lever nu i farliga tider, där minsta misstag kan leda till kärnvapenskrammel. USA behöver en utväg från Ukraina, ett sätt att lämna spektaklet utan att tappa ansiktet, men Putin verkar inte vilja ge dem det. Den ryska armén tar by efter by, det går inte snabbt, men stadigt. Och de öppnar nya fronter i norr. Ukrainarna är på reträtt över hela linjen, förutom enstaka robotattacker som riktar sig mot områden inne på rysk mark, som en slags vedergällningsaktioner.

Varför det amerikanska imperiet valde att avveckla sig själv, är en fråga som kommer att dryftas länge och väl.

De hade inte behövt engagera sig i meningslösa evighetskrig, och ökat statsskulden till astronomiska nivåer, de hade kunnat skapa handelsavtal med ryssarna och de nya ekonomierna till allas fördel. Satsat på att bygga upp sin industri, infrastruktur och stabilisera landet och dess gränser. Istället valde de att göra tvärtom.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.