Ryanair lägger ner i Sverige


Ryanair planerar att lägga ner verksamheten i Sverige om den nya flygskatten blir verklighet. Det är trist för den som gillar att resa för en billig peng, och ur konkurrensmässigt hänseende är det en katastrof, vem ska pressa priserna nu? Snart kostar en tur- och returbiljett till Spanien 5000 kr; det blir färre utlandsresor för medelsvensson.

Riksdagen har infört en miljöskatt som ska introduceras inom snar framtid. Förslaget är en aning bisarrt eftersom flygbolagen inte har så många miljövänliga plan att välja mellan vid sina inköp, alla jetplan formligen spyr ut föroreningar.

Jag skulle vilja vända på steken; varför har inte regeringen uppmuntrat till forskning om miljövänligt flyg? Problemet är gammalt, vi har känt till miljöriskerna sedan länge. Sverige har goda anor inom flyplanstillverkning, och skulle kunna bli världsledande inom miljövänligt flyg. Flygbolagen själva förmår inte att sätta press på tillverkarna, deras marginaler är i dagsläget minimala, många flybolag går dessutom minus. Dessutom är utvecklingskostnaderna för ett nytt jet-passagerarplan astonomiska, vilket hämmar forskning och utveckling. Hela branschen är med andra ord förlamad. Att pålägga dem ännu en skatt gör nog mer skada än nytta.

Staten borde satsa pengar på forskning istället för att stödja blödande flygbolag. Jetplan är miserabla vad gäller miljö, avgaserna är svåra att rena; en möjlig utväg vore att tillverka propellerplan som drivs av etanol. Och med ens har vi ett transportmedel som knappt förorenar, och som dessutom drivs av ett billigt bränsle. SAAB, som är skickliga tillverkare av moderna propellerplan skulle plötsligt ha något vettigt att sätta tänderna i, istället för att kånka jorden runt och försöka sälja JAS-plan.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag