Rösta eller inte rösta i EU-valet?


Ni som läser min blogg vet att jag inte är överdrivet förtjust i EU.

Och det har inte med det eventuella samarbetet mellan länderna att göra, inte heller rörligheten av människor, kapital, varor och tjänster. Inte de öppna gränserna, och tullfriheten.

Nej, allt det där gillar jag.

Vad som stör mig är överstatligheten, urholkningen av demokratin, ländernas och regionernas tunna inflytande, den enskilde individens minskade makt och befogenheter. Jag gillar inte heller odemokratiskt tillsatta ledare, som Rompuy, Ashton, Barosso mm. Det slarviga förfarandet i parlamentet, hemlighetsmakeriet, inofficiella beslut bakom lyckta dörrar, och framväxten av en gigantisk europeisk über-byråkrati.

At i detta läge rösta i EU-parlamentsvalet ÄR att visa sitt medgivande till ett tämligen ruttet och korrupt system, som vilar på tämligen lösa demokratiska grunder.

Samtidigt är valet den enda lilla makt som vi medborgare har kvar. Och genom att rösta så kan vi sätta käppar i hjulet för byggandet av Europas förenta stater. Och eventuellt hejda urvattnandet av demokratin, hejda teknokraternas och politrukernas glupska aptit. Åtminstone sakta ner dem en aning.

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag