Reklamfilmen om Baku


Gårdagens Eurovisionsfestival förvandlades till en lång reklamfilm för värdlandet Ajerbadjan. Varenda ledig sekund gick åt till att berätta hur fantastiskt landet är, man zoomade in huvudstaden Bakus skyskrapor närmare hundra gånger, och alla andra sevärdheter presenterades tillsammans med slagfärdiga onliners som – Land of carpets, Land of horsemen, Land of energy – och sist men inte minst Land of fire…

Och programledarna log fånigt och drog putslustiga vitsar i den jättelika arenan, byggd enbart för detta ändamål av den diktatoriska statsmakten medelst oljepengar. Utan dylika naturresurser vore landet förmodligen inte så välbärgat, och man undrar hela tiden hur det ser ut utanför den vackra stadskärnan, i vanliga städer och på landet?

Jag vill inte ta udden av Sveriges fantastiska seger, men motståndet var kanske inte av det vassaste slaget. Tänk er Rysslands låt utan de charmiga tanterna? Albanskan som försökte sig på skriksång, men inte träffade rätt. FYROM som ville göra en Ian Gillan på slaviskt tungmål. Och turkarna, ja herregud, jag var livrädd för att de skulle böja mima helt okontrollerat. Och alla dessa powerbalader som man glömmer bort lika snabbt som man hört dem. VEM gillar powerballader? Lyssnar man på sånt utanför melodifestival-sammanhang?

Nåja, vi kan ju iof glädja oss åt att Eurovionsfestivalen är roligare idag än förr i tiden då bara Västeuropa var med, men man undrar lite över syftet med att lägga ner så mycket pengar och pumpa ut så mycket trams? Och ibland undrar jag över den Östeuropeiska estetiska kompassen – vart pekar den egentligen? Vissa kläder och frisyrer känns osedvanligt passé. Tills Danmark äntrar scenen, och jag inser att problemet inte enbart finns i öst.

Eurovison är en bubbla, antingen är man inne i den eller utanför. Det finns inget mellanting.

Igår hyllade vi passivt och omedvetet en diktatur; nästa år ska Sverige hålla i tävlingen, vi hoppas att det blir en angenämare helhetsupplevelse. Undrar om Sverige också ska köra med oneliners – Land of safety belts, -Land of order, -Land of socialförsäkringssystemet…


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.