Medan skeppet sjunker


Det verkar vara en tidsfråga innan Grekland lämnar euron och inför en egen valuta, och möjligen smider Spanien och Portugal liknande planer. Om den gemensamma valutan avskaffas helt eller delvis finns det en risk för att hela unionsprojektet kommer i gungning.

Om de skuldtyngda länderna väljer att fortsätta med euron, kommer de att degraderas till ett slags b-lag, som under överskådlig tid lever på nödlån. Och det kan ju knappast vara välgörande för den nationella självkänslan? Fördelarna med valutasamarbetet minskar för varje dag som går.

Och då återstår frågan om Tyskland och Frankrike vill fortsätta med ett slags ”mini-EU”? Jag har en känsla av att folk från både Nord- och Sydeuropa börjar bli alltmer missnöjda med det toppstyrda EU-skrytbygget.

All detta händer medan EU-höjdarna Rompuy, Ashton, Barroso m fl fortsätter som vanligt med sina möten och meningslösa regleringar. Om parlamentet skulle upplösas, och de fina kontoren bommas igen, då skulle väl våra EU-politiker flytta sina möten till nån sliten källare, och köra vidare som om ingenting hade hänt. De varken ser, hör eller känner något. Och folket vet knappt vilka de är. Begreppet ”Ett imperium på lerfötter” har aldrig varit mer träffande.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag