Reinfeldts misstag


Det är få statsministrar som får sitta mer än två mandatperioder. Statistiken talade mot Reinfeldt och alliansen. Det märkliga med valet 2014 var att även de rödgröna backade, och nu har inget av blocken majoritet. Blott sverigedemokraterna ökade, men eftersom inget annat parti vill samarbeta med dem är positionerna tillsvidare låsta.

Vilka var då Reinfeldts största misstag?

Jag skulle vilja backa bandet till FRA-omröstningen i juni 2008, där regeringen bryskt drev igenom massövervakning av internet och telefoni etc. Senare fick vi också veta att Sverige samarbetade med USA och Storbritannien i ett globalt hemligt övervakningsprojekt. Det gjordes flera missar i integritetsfrågan, jag kommer inte att gå in på alla, men tondövheten var ganska utbredd.

Här tappade moderaterna de intellektuella väljarna, de som bloggar, twittrar, skriver och debatterar. Från att tidigare stödja det moderata projektet så började man istället att kritisera det. Och det är svårt att få den här gruppen emot sig.

Sen kan vi säkert lyfta fram problem inom vården, skolan etc, men ärligt talat så har dessa problem förföljt Sverige länge, även under socialdemokraterna. Svenska politiker har en tendens att överorganisera samhället istället för att lita på att läkare och lärare gör ett bra jobb, och överlåta ansvaret till dem.

Brist på idéer och visioner är en annan del av valnederlaget.

Varför genomfördes ingen stor skattereform? Vi har idag ett stort snårigt skattesystem, alla skulle tjäna på en förenkling. Och därutöver riktiga skattesänkningar, och inte bara ljumma ”jobbskatteavdrag”.

Skatter är och förblir en inskränkning av medborgarnas ekonomi, och därför bör de vara så låga som möjligt.

Näringslivspolitiken tog aldrig heller fart. Svenskt företagande är i behov av föryngring och tillväxt. Alliansen bidrog inte till att främja den här utvecklingen.

Även vad gäller flyktingfrågan borde alliansen ha utmejslat en tydligare politik, och försökt att skapa en verklig folklig förankring kring asylmottagning och integration.

Sen kan vi även betrakta personen Reinfeldt som ömsom utmålas som egenkär, maktfullkomlig och ömsom lyssnande och statsmannamässig. Problemet är väl just den här kameleont-mentaliteten, att man inte vet var man har honom, och att han dessutom sett lite trött ut på senare år.

Alliansen var hyffsade förvaltare, goda kamrerer och tjänstemän. De tog väl hand om Sverige när delar av Europa befann sig i kris. Det var ett välbyggt skepp som hamnade i storm, men å andra sidan så man seglade aldrig ut på djupt vatten, man följde vana och trygga farleder.

Men ibland vill vi ha förändring, någon som tar täten, visar vägen, och skapar något nytt. Det var ett tag sedan vi såg något sådant. Därför vill svenskarna ha en ny kapten, men man vet ännu inte riktigt vem…


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag