Nyval redan i höst?


Det är en svag socialdemokratisk ledare som får uppdraget att bilda regering. Löfven kan inte få igenom någonting i riksdagen utan stöd av v + mp och fp + c. Och sd vill ingen samarbeta med. Det kommer inte att bli lätt att styra Sverige utifrån de här kriterierna. Kanske kommer det att visa sig vara omöjligt?

Och om alliansen väljer att hålla ihop så kan de fälla den här svaga regeringen, så att nyval utlyses. Dessförinnan låter man kanske de rödgröna göra bort sig ordentligt? Löfven är ju en nykomling och det var ett tag sedan sossarna satt vid makten. Det finns stora chanser till rödgrön röra under hösten.

Det naturliga valet för många blir då alliansen, som signalerar trygghet och stark ekonomisk politik. Många av de som röstade på Åkesson av rent missnöje kanske också väljer alliansen i ett dylikt svajjigt parlamentarisk läge.

Därför ger valet 2014 många möjligheter till allianspartierna. Kanske det bästa som kunde ha hänt borgerligheten?

Att alliansen förlorade efter 8 år vid makten är inte så konstigt. Att regera 3 mandatperioder på raken utan avbrott vore förmodligen en omöjlighet så som det politiska landskapet ser ut idag. Väljarna vill ha in nytt blod i riksdagen, och de vill ibland ha förändring för förändringens egen skull.

I ett nyval (efter en misslyckad socialdemokratisk regering) kan alliansen nå höga siffror, och de rödgröna kommer att backa ytterligare.

Det som kanske förvånar många är att Fredrik Reinfeldt inte ville vara på den här resan. Han avgick som statsminister men även som partiledare. Nåväl, man ska väl aldrig säga aldrig, han kan mycket väl återkomma till politiken någon gång. Men kanske inte inom den närmsta framtiden.

Nu ska moderaterna omforma sig och rösta fram en ny partiledare. Vad som kommer ut av detta är svårt att sia om. Just nu är nog Reinfeldt inte så populär inom de egna leden. Elaka rykten gör också gällande att återväxten inom partiet varit lite sisådär, mycket pga partiledaren själv.

Kanske kommer något annat alliansparti att ta initiativet? Det  finns goda möjligheter för fp, c eller kd att vinna tillbaka förlorad mark.

Sammanfattningsvis, om inte Löfven snabbt lyckas övertala fp och c till parlamentariskt samarbete så är det kört för den här regeringen.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.