Förvisso känns 2019 som ett tomt ark, men några saker vet vi på förhand.
Alla verk som publicerats innan 1923, förutom inspelningar, blir fria att användas i USA. Om copyrightlagarna inte ändras ytterligare vill säga.
Den obemannade sonden New Horizon kommer att passera Kuiper-bältet den 1:e januari. Och rymdteleskopet Cheops ska skjutats upp i början av året. SpaceX ska utföra tester utanför jordens omloppsbana för deras planerade rymdskeppsprototyp.
Qatar drar sig tillbaka från OPEC-samarbetet. Den 29 mars upphör Storbritanniens medlemskap i EU i enlighet med artikel 50. Den Japanska kejsaren Akhitito kommer att abdikera från tronen. Den 14 Maj kommer eurovisionsschlagerfestivalen att hållas i Tel-Aviv.
Världskupp i cricket i England och Wales börjar den 30:e maj. Världskuppen i fotboll för damer i Frankrike börjar den 7 juli. Den 20:e september börjar världskuppen i rugby i Japan.
Den 26:e juli blir det solförmörkelse i delar av Sydamerika, och den 26 december i Södra Asien.
Val till EU parlamentet den 23:e Maj. Val kommer även att hållas i Nigeria, Indonesien, Afghanistan och Indien under året.
Om vi då återgår till profetiorna, jag börjar globalt och återkommer till Sverige på slutet.
De islamistiska extremisterna är besegrade i Syrien och Irak, nu handlar det om återvändande och återuppbyggande, och vilka stormaktsarméer som ska dra sig ur och/eller stanna kvar.
Fortsatt uppmjukning av de kvinnofientliga regleringarna i Saudiarabien, och risk för mer folkliga oroligheter i Iran, men även i Turkiet.
Kinas ekonomi fortsätter att vika långsamt, om detta leder till uppenbara ofördelaktigheter för medborgarna kan det uppstå regionala folkliga protester. Japan fortsätter med att bygga upp sitt försvar och visar att de är en regional stormakt.
Donald Trump fortsätter med skattesänkningar och avregleringar, medan journalisterna mest rapporterar om vad presidenten twittrar om och vad han sade för 15 år sedan, och inte om hans politiska gärning. Ekonomin fortsatt stark i USA. Trump blir allt populärare. Jag tror fortfarande på ett givande stormöte mellan Putin och Trump och en bättre relation mellan Ryssland och väst.
Den amerikanska vänstern blir allt mer splittrad och framstår som verklighetsfrånvänd. Detta kan sprida sig till resten av västvärlden, då mycket av genus- och pk-vokabulären importerats därifrån. Folk är trötta på 68-generationens dubbla måttstockar och nihilism.
Det finns också en chans att folk i gemen upptäcker att isen över Arktis och Antarktis inte minskar i någon större utsträckning, samt att den globala uppvärmningen till stor del beror på vilket sätt man mäter, och hur man behandlar temperaturdata. Detta skulle kunna utvecklas till en mer verklighetsbaserad debatt, istället för alarmism och skräckpropaganda.
2019 kan tillika bli året då gammelmedia tappar greppet, och nya piggare mediekanaler tar över i allt större utsträckning. I Sverige förhindras detta i viss mån av att statsmedia finansieras via skatten, och staten ger stöd till vissa utvalda privata medier. De statsunderstödda medierna kan därför finnas kvar under lång tid framöver, fast med allt mer museal prägel.
Folk fortsätter att lämna eller bli mer passiva på Facebook. Amazon tar en större del av annonskakan på Internet, och utmanar Google och Zuckerberg. Streamad TV blir ännu större, och Apple tar fler andelar under året med sin nya streaming-tjänst. Netflix utmanas i större utsträckning. Bitcoin etableras mer under året och blir starkare. Det traditionella bankväsendet ifrågasätts, då folk uppenbarligen vill ha sin mobil som plånbok, och nya utmanare kan väntas här.
Havredryck (havremjölk) blir ännu större som ett slags naturligt substitut för mjölk i diverse kaffedrycker, och det svenska företaget Oatly ligger bra till. Samt att marijuana och preparat framtagna av plantan kommer att öka under året, både som medicin och avkoppling/rus. Tesla lanserar med all sannolikhet en mer folklig och billigare elbil för ca 35.000 dollar. Under året kan Tesla även råka ut för starkare konkurrens från de traditionella biltillverkarna och deras nya elbilar.
EU står, som vanligt, inför en rad problem. Detta år blir förmodligen värre än vanligt. I maj blir det val till EU-parlamentet, och det finns stor risk att partier utanför etablissemanget får mer makt, och bildar starka koalitioner. Detta kan leda till skiften i ledargarnityret och en annan inriktning på samarbetet inom unionen. De centraleuropeiska länderna kan få mer inflytande. Bankkriser kan uppstå i medlemsländerna (Italien, Tyskland?) och hur dessa löses kan också vara avgörande för unionens framtid. Problemen i Grekland är fortfarande olösta, och landet är fortfarande en tickande ekonomisk bomb. Om det bara blir muller eller ett större skalv i sagan om EU:s nedgång och fall vet vi som vanligt inget om. Allt detta medan Storbritannien lämnar unionen i slutet av mars.
I Sverige blir Ulf Kristersson förmodligen statsminister efter långa och utdragna förhandlingar. Han får ta itu med 4 års socialistisk vanvård av landet. En vanvård som även allianspartierna är gravt medskyldiga till. Om den långsamma nedgången på fastighetsmarknaden och problemen inom migration, vård, polis, rättsväsende, skola etc kommer att utlösa en större kris är svårt att sia om. Men det finns risk för att det blir ett tufft år.
*
Tillbakablick på året som gått
De fem mest lästa artiklarna som publicerats under året är följande:
Hela listan – samtliga partier som ställer upp i riksdagsvalet 2018
Hur du blir nyvänster – din snabbguide, vi visar dig steg för steg
Kan landet repareras, eller är det kört?
Tempen på migrationspolitiken i EU
Vi önskar ett gott 2019! Välkommen att läsa mer under nästa år, hoppas du gillar det som skrivs, och donera gärna en slant!