Presidenten som inte gjorde något


Presidenten som inte gjorde något 1Från höger slipas nu sablarna mot Trump. Han var presidenten som hade en unik chans, men han misslyckades, han gjorde ingenting. Biden och hans mannar håller kanske inte med, då de har stora högar med dekret framför sig, för att återställa ordningen och fälla krokben för Trumps reformer.

Hursomhelst, kanske bör vi ändå inse att högern hade en sällsynt möjlighet med Trump. En chans som kanske aldrig kommer åter?

Förmodligen borde han dränerat träsket i snabbare takt, ersatt alla vänstermänniskor med sina egna, och därmed beseglat makten över administrationen. Och följaktligen neutraliserat medier och teknikföretag, som i slutänden ändå alltid är beroende av de samhälleliga trenderna och statsmaktens välvilja.

Men det gick inte, någonstans tog det stopp. Även om den förre presidenten var ful i mun så spelade han spelet alltför snällt. Den nya administrationen är inte lika medgörlig, de kommer att göra allt för att radera Trumps gärningar och minne. Kanske kommer de till och med att åtala honom för något uppdiktat i efterhand?

Jag får en känsla av att Trump tröttnade. Det är ett ganska vanligt fenomen hos entreprenörer och vildhjärnor. – Vad är nästa projekt? Ska vi göra något nytt?

Och en annan sak som många glömmer är att presidenten knappast är suverän. Många republikaner är globalister. Trump har sedan dag ett slagits på två fronter, då han i egentlig mening varken är demokrat eller republikan, utan representerar en ny ordning, ungefär som ett tredje parti. Att sträcka ut handen och bilda (oheliga) allianser har inte riktigt varit hans styrka.

Strikt talat så följde Trump Machiavelli. Gör dig vän med folket. Är du vän med folket behöver du inte smörja aristokratin och följa deras nycker. Vi minns alla de populära folkliga kampanjer han genomförde runt om i USA, där människor strömmade till i tusental.

Kanske har vi (folket) blivit mesar, och det är där problemet ligger? Machiavellis tes gäller förmodligen enbart när folket har facklorna, högafflarna och armborsten redo i källaren. Så är det fortfarande i vissa delstater, men det omvända gäller i stora delar av världen. Passiviserade, tv-tittande, porrsurfarande, data-spelande, överviktiga, dumdryga ärthjärnor låter den moderna aristokratin göra precis som den vill.

Jag håller i och för sig med om att Trump förmodligen var den enda chans högern hade, för en ganska lång tid framöver. Eller så är han en Johannes-figur, en förebådare och inspiratör, för någon mycket kraftfullare och mäktigare i vardande. Åtminstone en dröm, för de som vill fortsätta att drömma.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag