Polackerna vill se radikala förändringar i EU


Polska husarer
Polska husarer

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski vill se ett EU där EU kommissionen avskaffas, Juncker & Co får sparken, och Europeiska unionens råd får makten, med företrädare på ministernivå för varje medlemsstat. Och EU parlamentet ska bestå av folkvalda från de regionala parlamenten.

Ett steg bakåt från superstaten till det gamla EG, som mer var ett handelssamarbete, utan överstatlighet, mer som en konfederation.

Polen sticker ut hakan, ett av Europas största länder med över 40 milj. invånare, och flera förståsigpåare menar att de kommer att utvecklas till en stark tongivande nation om några decennier.

Polen vill emellertid att det ska utses en EU-president av unionens råd, samt att man ska skapa en gemensam armé.

Ett steg bakåt och två steg framåt? En gemensam armé är egentligen den första viktiga byggklossen för att skapa en superstat, och det var väl egentligen här det gamla EU räknade fel.

Valutaunionen och den politiska unionen var dömda att misslyckas utan ett försvarssamarbete. Det är inte en slump att USA har världens i särklass största militärmakt, det handlar inte bara om att spela världspolis och hålla eventuella angripare borta, utan också en signal inåt – delstater som vill bryta sig loss vet vad som väntar, eventuella splittrare göre sig inget besvär.

Polackerna har tänkt till riktigt ordentligt den här gången, och tagit ytterligare ett steg till att bli en regional stormakt.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag