Lugnet mellan stormarna
En känsla av lugn – ja, kanske rentav hopp – sprider sig över världen efter Donald Trumps valseger. Trump och hans parti har lagt beslag på allt av betydelse: senaten, representanthuset och rentav det absoluta röstantalet. Kanske är vi på väg bort från de politiska dårskaper som härjat fritt under senare år; kanske kan vi äntligen få en dos stabilitet …
Den omöjliga presidentvalskampanjen
När vi betraktar den förlorande presidentkandidaten Kamala Harris valkampanj så uppstår en lång rad frågor. Den första frågan är varför valde demokraterna henne? Hon var inte en given kandidat, dåligt påläst med avsaknad av politisk profil, samt en dålig talare och kommunikatör. Kände de sig tvingade att välja henne för att hon var vice-president, och delar av kampanjkassan annars skulle …
Nytt kapitel för USA
Kamala Harris var något av den omöjliga kandidaten, inte speciellt populär ens inom partiet, dåligt påläst och okarismatisk. Föregångaren Joe Biden var också en objektivt sett dålig kandidat, då han led av ålderskrämpor redan vid förra valrörelsen, och det blev bara värre under hans fyra år långa och katastrofala mandatperiod. Han fick slutligen lämna presidentvalet, och det demokratiska partiet kände …
Egentligen, vore det inte bättre om Kamala Harris vann?
Egentligen, vore det inte bättre om Kamala Harris vann? Så kan hon fortsätta att demontera den amerikanska ekonomin, samt hålla ryssar och kineser sysselsatta, medan vi européer reformerar och bygger ett imperium? Nåja, hon är ju knappast en given kandidat. Hennes polares evighetskrig kanske smittar av sig på oss också? Och det lär finnas amerikanska hökar som tror att de …
Gör Europa stort igen
EU är ett byråkratvälde, ett elitprojekt som inte verkar för folkets intressen, utan irriterar mestadels invånarna med meningslösa lagar och regleringar. Det är också si och så med demokratin; den som ska förklara hur Ursula von der Leyen blev vald till EU-president kommer att behöva svara på en rad svåra frågor. Låt oss konstatera att det knappast handlar om ett …
Vad vill Sverigedemokraterna?
Flera europeiska länder har infört en striktare flyktingpolitik, med bevakade gränser och avsteg från EU:s allmänna syn på migration. Nyligen anslöt sig Meloni i Italien till de mer restriktiva länderna, tillsammans med Tyskland, Nederländerna och sedan tidigare Ungern, Polen, Slovakien, Kroatien, Baltikum, Portugal och andra. Jag har diskuterat saken tidigare, det handlar nog om att verkligheten sakta kryper in, situationen …
Vändning i migrationspolitiken?
Flera Europeiska länder, bland annat Tyskland och Nederländerna har tagit krafttag mot massinvandringen. Lilla Cypern har under året utvisat 7000 illegala invandrare. Och i USA vinner Trump alltfler anhängare. Vi ser ett skifte i valresultaten med fler migrationskritiska röster bland de folkvalda. I media får vi höra att ytterhögern är på frammarsch. Vad är det som händer egentligen? Mina egna …
Medborgarnas uteslutning från det demokratiska systemet
Det finns en väldigt bra artikel av Dan Ahlmark, som beskriver hur våra politiker smyger igenom lagar för att de vet att medborgarna inte skulle gilla dem helhjärtat, färska exempel är anslutningen till Nato och även könsbyteslagen som moderaterna genomförde, utan att ens deras egna medlemmar gillade den. Därutöver har vår grundlag under många år justerats, så att politikerna ska …
Har demokraterna några fler äss i rockärmen?
Även om demokraternas presidentkandidat Kamala Harris inte gjort några intervjuer eller deltagit i debatter på senare tid, lanserat sina vallöften, eller ens blivit ordentligt vald i primärvalen, så fortsätter hon att vara medias kelgris. Och i opinionsundersökningarna så ligger hon på samma nivå som Trump. Inte illa av en fordom impopulär och häcklad vicepresident. Med skvaller om förhållanden med äldre …
Kampen mot yttrandefriheten
Internet var inte en bra idé för den som ville kontrollera nyheterna och det offentliga samtalet. När vi hade ett fåtal tidningar, radio- och TV-kanaler var det lättare att övervaka vad som rapporterades. Det är därför vi ur ett yttrandefrihetsperspektiv talar om tiden före och efter internet. Det är välkänt att Olof Palme kunde ringa till DN:s ansvarige utgivare och …
Om att provocera fram en revolution
Revolutioner brukar leda till elände, även om de ibland firas i efterhand. Den mest berömda av dem alla är den franska revolutionen (1789) som slutade i ett veritabelt blodbad, socialt och kulturellt självmord samt att Napoleon slutligen utropade sig till kejsare med efterföljande krig i hela Europa. Vi vet också vad som hände efter den ryska revolutionen (1917), och även …