Övervakning kan inte stoppa en ensam galning


Igår kväll genomfördes något som liknade ett självmordsattentat i centrala Stockholm. En man med ett antal bomber fastsatta runt magen sprängde sig till döds. Två personer skadades, inga andra än förövaren dog.

Det handlar om religiös extremism, närmare bestämt islamism. Via ett brev till TT och Säpo fördömde mannen rondellhundstecknaren Lars Vilks samt de svenska styrkorna i Afghanistan.

Det verkar inte som om FRA:s signalspaning och samarbete med andra utländska övervakningssystem t.ex ECHELON förmår att stävja den här typen utav brott. Trots att både internettrafik, telefoni, och banktransaktioner registreras och lagras så kunde inte rättsväsendet hindra mannen att spränga sig själv till döds på Drottninggatan i centrala Stockholm. Det vara bara ren tur att blott en av hans bomber briserade, annars kunde den här olyckliga incidenten utvecklats till något långt mer allvarligt.

Våra politiker har övertygat oss om att storskalig övervakning är nödvändigt för att förhindra dessa dåd, som brukar gå under benämningen internationell terrorism. Inte nog med att övervakningslagarna delvis är rättsvidriga, integritetskränkande, etiskt och moraliskt förkastliga – de fungerar inte ens. Och politikernas receptet för att undslippa dylikt i fortsättningen är förmodligen MER övervakning.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, avlyssning, övervakning, FRA, integritet, terrorism


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.