Oroligt i öster


Läget i Ryssland tog en ny vändning när oppositionsledaren Nemtsov mördades häromdagen. Många misstänker givetvis att det hela var orkestrerat av Putin, eller kretsen kring honom.

Vad kan vi förvänta oss av detta? Är det en game changer?

Jag var redan tidigare inne på att Putins värsta mardröm måhända är en kollaps av det vidsträckta glesbefolkade Ryssland, en slags fortsättning på den sovjetiska kollapsen. Kanske kan man skylla överreaktionen gentemot Ukraina på en dylik fruktan? Kommer hans överdrivna vilja att hålla ihop imperiet tvärtemot söndra det?

Kan vi förvänta oss en rysk vår? Liknande det som hände i flera arabländer, där folket reser sig mot diktatur och förtryck. Demonstrationerna visar att Putin kanske inte är så stark som vi tror.

Om så sker kan vi inte vara säkra på slutresultatet, något bättre kan komma, men även något sämre. Så är det med revolutioner, de är svåra att kontrollera. Det finns också en risk för inbördeskrig.

Ryssland är en kärnvapenmakt, och om statsmakten försvagas så kan domedagsbomberna hamna i orätta händer. NATO kommer med all sannolikhet att intervenera på något sätt om Ryssland destabiliseras. Men vi är inte där än.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag