Obama hos Leno


Lite sensationellt kan tyckas, att den sittande presidenten Barack Obama besöker Jay Lenos Tonight Show. Presidenten är lättsam, synnerligen humoristisk, och ger ett kamratligt intryck. Efter några inledande repliker börjar man diskutera finanskrisen, och Obama upprepar hela tiden sitt mantra om regleringar, samt hur mycket han häpnar inför bankdirektörernas bonusar. Inget nytt med andra ord.

Inte en antydan om att det var just regleringar som bidrog till finanskrisen, närmare bestämt Community Reinvestment Act, som tvingar bankerna att (tvärt emot sina egna principer) låna ut pengar till folk med dålig ekonomi. När sedan räntan chocksänks ser vi mängder av lycksökare utan pengar som plötsligt kan köpa en villa. Och de gör det. När sedan räntan går upp faller hela systemet, och fullånen förvandlas till just fullån. Och plötsligt finns dessa fullån överallt, ompaketerade, insmusslade och omklädda. Statliga fullån.

Det är förstås enklare att snacka om Wall Street-höjdarnas bonusar, skitsummor i sammanhanget, jämfört med regleringar som i princip OMKULLKASTAT världens ekonomi. Det var Bill Clinton, som introducerade bankregleringarna, förstärkta av George Bush, och nu har vi en ny president som fortsätter att prata regleringar.

Intervjun bjuder även på lite basket-snack, löften om en first dog i Vita huset, samt ett dåligt skämt om handikapp-OS.

Utan det där avväpnande smajlet hade han aldrig haft en chans.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, finanskrisen, Barack Obama, Jay Leno, USA


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.