Nu rämnar underrättelse- och säkerhetsskojeriet


Det blir ett kort inlägg, men det är värt att uppmärksamma att tidningen Washington Post har nystat i det amerikanska underrättelseväsendet, och funnit en veritabel härva, och en mycket dyr sådan.

Det hela presenteras i en artikelserie som kallas Top Secret America. Sedan 11-september katastrofen har antalet statliga och privata aktörer som sysslar med inhämtning och bearbetning av säkerhetsklassad information accelererat, och likaså kostnaderna. Och har staten kontroll över denna dinosaurie? Det är tveksamt.

Det här kan vara första spiken i kistan på västvärldens övervakningshysteri. Och vinkeln är intressant, det handlar inte så mycket om integritetskränkningar och olovlig avlyssning o.dyl – nej, det handlar om kostnader. För är det något som medelamerikanen kan gå igång på så är det slöseri med skattemedel.

Undrar just vad svenska FRA:s avlyssning av internet kostar? Pengarna skulle säkert räcka till att korta några vårdköer runt om i landet. Eller rusta upp några skolor.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, FRA, säkerhet, integritet, top secret america, avlyssning


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag