Nu kokar borgerligheten


Att Reinfeldts vandring mot vänster skulle innebära katastrof var nog de flesta medvetna om. Uteblivna och misslyckade reformer, otydliga skattesänkningar, men desto tydligare skattehöjningar har fått kärnväljarna att muttra indignerat. Men det stannade vid en knuten hand i fickan; eftersom vi var så lyckliga över att slippa sossarna höjde vi inte rösten.

Jag är glad att det var just FRA-lagen som fick bägaren att rinna över. Ty frågan om integritet och medborgarnas rättigheter är en liberal kärnfråga.

Folket har tröttnat. I grunden vill svensken sköta sig själv, bränna sitt brännevin och krydda med johannesört, arbeta för egen vinning och inte andras, klara sig själv utan statens hjälpande och stjälpande hand. Det finns en trotsig libertarian långt därnere i folkdjupet, täckt med lager på lager av förmyndar-socialism och däven folkhemsromantik.

Frågan är vad allt detta kommer att bidra till? Kommer Reinfeldt att slicka sina sår, göra en pudel och dra tillbaka förslaget? Eller faller regeringen sakta men säkert ner i glömskan och skammens avgrund, för att lämna plats för de rödgröna ännu en gång?

Vi har inga alternativ. När jag pratat med vänner och bekanta om att starta ett nytt borgerligt parti har de flesta smålett och avfärdat idén. Nya partier betraktas närmast med avsmak, som något katten släpat in. Enligt gammal lag och hävd är allt som är vettigt och redigt redan representerat i riksdagen.

Beredningen och omröstningen av FRA-lagen visar det omvända. Sveriges riksdag är en lekstuga, den påminner mest om en amatörstyrelse i en idrottsklubb långt ute på vischan. Eller värre, eftersom små obetydliga föreningar trots allt har ett syfte eller mål. Våra politiker har inga mål eller principer längre, de drivs av att beskatta och reglera, och när de överbeskattat och överreglerat så försöker de väcka liket med subventioner. Som om detta inte skulle räcka, numera ska pöbeln avlyssnas och diarieföras också. Det var Ronald Reagan som sa: ”Government is not the solution to our problem. Government is the problem”.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, FRA, avlyssning, integritet, alliansen


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag