Därför kommer piratpartiet ALDRIG in i riksdagen


Det krävs ett stort antal svenssonröster för att ett parti ska komma över 4%-spärren. Det räcker inte med en handfull entusiastiska debattörer, profiler inom data och it och deras hangarounds. Nej, för att beträda det parlamentariska finrummet måste man vinna folkets röst. Och Janne i medelklassradhuset, med barnen på dagis och avbetalningar på Toyotan och platt-TV:n kommer inte att rösta på Piratpartiet.

Många ser framför sig ett gäng datanördar med blommig bandana, lapp för ögat och svartmålad framtand. Vi är piratpartiet, utbrister de, och vi vill ladda ner grejjor på nätet… Ingen kommer att rösta på ett parti med den framtoningen. Pirater förknippas med negativa värden. Visst omges de av ett romantiskt skimmer i hollywood-filmatiseringarna, men pirater är till syvene och sist ett blodigt släkte, vars mentalitet och metoder inte hör hemma i seriösa politiska sammanhang. När det kommer till kritan på valdagen, så greppar Svensson en annan valsedel, och piratpartiet hamnar ute i kylan även nästa mandatperiod.

Det är en gammal regel inom marknadsföring; förknippa inte ditt varumärke eller dina annonser med något negativt, även om det är ett skämt eller blott en gimmick. Minnet är kort, vår tid och associationsförmåga tillika begränsad. Pirater, döskallar och halloweenfester ger helt enkelt inte ett tillräckligt seriöst intryck för att de avgörande rösterna ska trilla in, och lyfta upphovsrättsfrågor mm till Riksdagen. Svensson vill inte ha en pirat som statsminister.

Bortom den trista och banala framtoningen finns å andra sidan många intressanta idéer och tankar. Framträdande personer inom piratpartiet har tagit strid mot den integritetskränkande FRA-lagen. Ja, de har till och med varit LEDANDE i denna viktiga och avgörande debatt. Och piratskeppet har dessutom utökat sin arsenal, fokus ligger inte längre på fildelning och upphovsrätt – numera pratar man om delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv.

Piratpartisterna har lyft sig själva över sina ursprungliga kärnfrågor, och visat att Sverige verkligen behöver ett starkt parti som tar strid för integritets och demokratifrågor. Utan detta huvudtema blir dessutom fildelnings- och upphovsrättsfrågorna meningslösa; vi kan knappast dela information över nätet i ett allt mer repressivt samhälle, eller hur?

Men detta viktiga parti är inte piratpartiet. Tyvärr. Jag är enormt imponerad över allt ni gjort och allt ni skrivit, över ert stora engagemang, men piratpartiet kommer inte in i riksdagen. Å andra sidan kan detta obskyra lilla parti vara embryot till något större och viktigare? Det återstår att se. Passa på, ni har knappt två år på er, och fältet ligger öppet. Jag önskar er lycka till!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, piratpartiet, fildelning, integritet, demokrati, förmynderi


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.