Medierna upptäcker vanstyret


Nu börjar de etablerade medierna uppmärksamma det socialdemokratiska vanstyret, t ex Janne Josefssons reportage som utgick från Perssons husbygge och balanserade vidare till det svenska utanförskapet. Personligen anser jag att Perssons hus egentligen saknar politisk relevans, men jag antar att hans väljare tycker annat. Dessutom är det olyckligt att man blandar ihop statsministerns val av bostad med ett så viktigt ämne som nyfattigdomen.

Göran Persson gör allt för att dölja de stora klyftorna i samhället, han drar sig inte för att ljuga i direktsändning, något som SVTs Rapport tog upp häromdagen. Vi som läser bloggar vet att det inte är första gången statsministern far med osanning, han tänjer på gränserna vid  nästan varje tal eller tv-framträdande. Hittills har både oppositionen och medierna valt att blunda inför detta, men nu verkar det som om de börjar vakna, och undrar vad statsministern egentligen håller på med?

Politiska bloggar har förmodligen påskyndat insikterna om Perssons lögner, samtidigt som mästerjournalisten Jan Guillou sågar bloggfenomenet med fotknölarna. Självklart påverkar bloggar samhällsdebatten, när ett ämne nått kokpunkten i bloggvärlden lyfts den upp till den etablerade mediesfären och presenteras för folket, gärna i en lite mildare och utslätad version. Alla som har en hyffsat populär blogg noterar via statistikinstrumentet att de stora medierna läser, betraktar och och ibland refererar.

Tillbaka till mysteriet Göran Persson. Han verkar inte bekymra sig över att staten viger 200 miljarder åt utanförskapet (arbetslösa, sjukskrivna etc), mer än vad vården, skolan, försvaret och kulturpolitiken kostar tillsammans. Han slätar över faktum att ca 1 miljon svenskar saknar arbete, är i åtgärder, förtidspensionerade etc. Det är ganska många i ett land med knappt 9 miljoner invånare.

Slutligen, om det nu går så bra för Sverige, Göran Person, förklara för mig varför du tror att statens utgifter för a-kassa, arbetslöshetsåtgärder, sjukskrivningar, förtidspensioner etc ska ÖKA YTTERLIGARE nästa år? Varför har du budgeterat mer pengar för dessa poster?

Andra bloggar om: politik, samhälle, socialdemokraterna, val2006, arbetslöshet, intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag