Moderna svartkonster och trolleri


DN skriver idag om en s k trollfabrik utanför St Petersburg, där ett stort antal personer sitter hela dagarna och  skriver ryssvänlig propaganda i kommentarsfält på sociala medier, tidningar, bloggar etc. Vi som läser bloggar har sett det här beteendet under en längre tid. Den ryska björnen blir alltmer patetisk i sina försök att skapa dimridåer.

De ryska inhemska tidningarna är värst, där beskrivs det mesta som CIA-propaganda och/eller hatiska angrepp från EU. Och ofta är EU synonymt med Tyskland. Nu vill ryska politiker dessutom ha skadestånd för nazisternas illgärningar under andra världskriget, siffran som utropats är astronomisk.

Vore intressant om tyskarna kontrade med att de i så fall vill ha tillbaka Väst- och Ostpreussen, som annekterades vid krigsslutet. Och följdverkningarna härav vore att Polen skulle ha tillbaka delar av Vitryssland och Ukraina. Och så här kan man hålla på, historien består av en lång rad orättvisor, både äkta och inbillade. Notera att även segrarmakterna ibland förlorar. Det Brittiska imperiet föll ihop fullständigt efter andra världskriget, och kvar blev bara den stora ön väster om Frankrike.

Men det är inte bara Ryssarna som trollar, och notera att det finns många sätt att trolla på. Ett annat sätt är att finansiera extremister, som skapar oordning i både grannländer och bortom haven. Källor menar att Saudiska kungahuset ägnat sig åt detta under stora delar av 1990-talet, inte minst den nytillträdde kungen. Direkta attentat mot USA (som ju är deras allierade) planerades också. Nu nystar medierna upp allt mer, i samma takt som relationerna mellan väst och arabvärlden svalnar i snabb takt.

Den som trollar för mycket riskerar att trolla bort sig själv.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag