Misslyckade förhandlingar om att återförena Cypern


Misslyckade förhandlingar om att återförena Cypern 1
Konstantinopel under belägring av Ottomanerna

I går avslutades ett mycket ambitiöst försök att återförena Cypern, som varit delat sedan 1974 då turkisk militär ockuperade den norra tredjedelen av ön. Det handlade om en nio dagar lång konferens i Crans-Montana i Schweiz. Där diverse topp-politiker och FN-delegater försökte hjälpa grekcyprioter och turkcyprioter att återförenas.

Turkiet och turkcyprioterna vägrade gå med på kraven om att ta bort ockupationstrupperna från norra sidan. Även då EU pressat dem att visa god vilja, och börja ta bort trupper. Att Turkiet skulle ha militär kvar i ett återförenat Cypern anses som en anomali av de flesta parter.

Turkcyprioterna hade också krav på ett roterande presidentskap, också en omöjlighet, då de är en minoritet och inte kan rösta fram en president på etnisk grund. Grekcyprioterna menade emellertid att frågan kunde läggas på bordet, och de var villiga till någon slags kompromisslösning.

Men det misslyckade som vanligt; det är inte första gången, och förmodligen inte heller sista.

Denna gång var det tydligt att Turkiet och turkcyprioterna inte är intresserade av en lösning. De vill fortsätta ockupationen tills situationen normaliseras och norra delen erkänns som en fullvärdig stat. Turkiet har ockuperat Cypern inte mindre än två gånger i historien, och de vill inte släppa sitt byte. Särskilt inte då man upptäckt gas och olja i det omkringliggande havsbandet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag