Maktförskjutning inom EU


EU-ledarna satt hela natten och förhandlade om unionens migrationspolitik. Ungerns Viktor Orban gjorde kl 04:21 en kort videoinspelning om hur förhandlingarna gick. Och han verkade nöjd, de migrationskritiska länderna har inte gett med sig, migranterna ska inte omfördelas via ett kvotsystem, och inga flyktingläger inom EU. Vad det slutgiltiga resultatet blir återstår att se, det ska tydligen till ännu en nattmangling innan förhandlingarna är klara.

Vad vi kan skönja är en lite stramare inställning till massmigrationen från Mellanöstern, ty det är detta förhandlingarna handlar om. De som varit i bl.a Budapest vet att det visst förekommer utlänningar, fast de är inte flyktingar, utan mer av kategorin arbetskraftsinvandrare. Medan media gärna målar upp Ungern och andra centraleuropeiska länder som invandrarfientliga i det stora hela, när frågan egentligen handlar om en viss specifik typ av invandring.

Om SD vinner stort i höstens val i Sverige så kommer de migrationskritiska blocket i EU att växa sig ännu starkare. Förmodligen kommer gränserna att stramas upp, och färre migranter kommer att släppas in. Och nästa fråga för Västeuropa blir vad man ska göra med de migranter som redan befinner sig inom EU? Att integrera, assimilera dem och sätta dem i arbete lär bli ett stort och svårt projekt. Medan Orban och även andra politiker mer lutar åt repatriering. De som håller i taktpinnen sitter inte i Västeuropa längre, vi ser att centraleuropéerna sakta håller på att ta över initiativet i unionen.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.