Lundsbergs vara eller inte vara?


Med jämna mellanrum dyker internatskolan Lundsberg upp i den allmänna debatten. Under åren så har det uppdagats att det pågår grov mobbing och pennalism på elevhemmen. Men skolledningen misslyckas gång på gång med att lösa problemen.

Det finns en del krafter i Sverige, framförallt från vänster, som vill stänga skolan helt. Man ser internatskolor som en slags rikemansreservat som inte hör hemma i en rättvis värld.

Om vi vänder på resonemanget. Hur många kommunala skolor stängs pga av allvarlig mobbing?

Och sen finns det krafter som vill släta över händelserna på Lundsberg, framförallt från gammelborgeligt håll. Mobbingen och problemen förringas i viss mån, och skolan anses vara kapabel att hantera problemen.

Här skulle jag vilja ställa frågan vad en patrullerande nattvakt (typ Securitas) kan kosta? Möjligen har man råd med detta. Om man nu vill lösa skolans problem, och hålla ordning och reda i elevhemmen.

Men som brukligt är i många debatter och samhällsfrågor, så vill man egentligen inte lösa problemen. Tiden för rationellt tänkande och realpolitik verkar vara för längesedan förbi. Inte bara i lundsbergsdebatten, utan i så många andra frågor också.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.