Lån utan säkerhet – vad innebär det?


Lån utan säkerhet – vad innebär det?

Funderar du på att ta ett lån, men har svårt att reda ut vad de olika begreppen innebär? I den här artikeln ger vi dig en tydlig överblick över vad som menas med ett lån utan säkerhet. Du kommer att få ta del av vad som definierar ett lån utan säkerhet, vilka typer av lån som räknas till kategorin och när den typen av lån kan vara ett alternativ som passar dina behov.

Vad är lån utan säkerhet?

Det är som sagt inte alltid så lätt att skilja det ena från det andra när man som gröngöling försöker sätta sig in i lånevärlden – men för att förstå vad lån utan säkerhet är för något behöver det faktiskt inte vara speciellt krångligt. I sin renaste form är ett lån utan säkerhet ett lån som inte kräver att du lämnar någonting i pant för att få låna pengarna i fråga.

Vid låntagande av större summor krävs det i princip alltid någon form av säkerhet. För ett bolån är det själva bostaden som utgör den säkerheten och lånar du pengar till en bil med säkerhet så blir det bilen som lämnas som “pant”. I praktiken innebär detta att långivaren har rätt att återta panten om du inte klarar av att betala av lånet.

Ett lån utan säkerhet kräver med andra ord inte någon form av egendom som säkerhet för att du ska beviljas lånet. Däremot är du givetvis skyldig att betala tillbaka ett lån utan säkerhet enligt överenskommelse – och det du lämnar i utbyte till långivaren är, i så simpla termer som möjligt, delar av din framtida inkomst.

Vilka typer av lån utan säkerhet finns det?

Det finns vanligtvis två typer av lån utan säkerhet som går att teckna, och det är snabblån och privatlån. Båda låneformerna berör relativt små summor, är generellt sett enkla att teckna och kan i regel användas till det som du själv önskar.

En av de främsta fördelarna med ett lån utan säkerhet är just att pengarna kan nyttjas till precis det som är ditt unika behov.

Snabblån är den typen av lån som tenderar att beröra minst summor pengar – vanligtvis någonstans mellan 1 000-50 000 kronor – och, som namnet antyder, går det ofta snabbt att ta den typen av lån.

De relativt små summorna pengar innebär att långivaren inte har samma krav på säkerhet, och det finns aktörer som till och med erbjuder att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar. Däremot innebär de mindre beloppen också en kort löptid med hög ränta, så du bör vara försiktig och tänka till innan du tar ett snabblån.

Privatlån är det traditionellt sett vanligaste lånet utan säkerhet. Det berör högre summor än snabblån – ofta mellan några tusenlappar upp till 600 000 kronor – vilket gör att det ställs aningen högre krav på dig som låntagare.

Hur mycket du får låna i form av ett privatlån baseras på sådant som hur mycket du tjänar, hur mycket du är god för, eventuella betalningsanmärkningar m.m.

Funderar du på att ta ett lån utan säkerhet så är privatlånet med andra ord alternativet för dig som behöver låna lite större summor pengar, medan snabblånet är det bästa alternativet för dig som behöver komma över en mindre summa så snabbt och krångelfritt som möjligt.

Oavsett varför du bestämmer dig för att ta ett lån, se till att du fattar beslutet med omsorg och eftertanke. Ett lån utan säkerhet har många fördelar, men det är endast en bra idé att låna pengar om du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag