Lägg ner SJ


Det är dyrt att resa med tåg, biljetterna kostar skjortan och det saknas vettiga ”sista-minuten-priser” för andra grupper än pensionärer och studenter. Det är dyrt att investera i spår och vagnar, och det krävs stora resurser för att hålla maskineriet flytande, med planering, underhåll, snöröjning, knacka bort is, åtgärda frusna växlar etc.

Det är långtifrån alla som åker tåg, det handlar inte om ett allmänintresse. Att antalet tågresenärer ökat de senaste decennierna handlar mer om bensinprisets utveckling än om tågens förträfflighet. Vi väljer helt enkelt bort bilen för att vi av ekonomiska skäl måste göra det.

Den spårbundna trafiken, både SJ, SL och Banverket är tillika subventionerade med skattemedel, dvs av folk som inte åker tåg. Om rättvisan i detta kan vi dryfta länge, men vi kan i alla fall konstatera att järnvägarna inte bär sig ekonomiskt.

Många argumenterar för att tågen är miljövänliga, vilket inte är helt sant. Det beror på hur elen produceras. Om kol- och olja står för krämen i ledningarna är tågen dessvärre miljöbovar. Den spårbundna trafiken är inte heller dimensionerad för att klara av allas resebehov. Tågen är ett komplement, och en fjäder i hatten för de politiker som betraktar bilismen som roten till all ondska här i världen.

Politiker från skilda läger har klankat ner på bilismen under många år, och aversionerna har ökat i och med klimatdebatten. Men samma sak gäller här, det är drivmedlet som är boven i dramat, inte bilismen som sådan. Om vi konverterar till renare bränslen hamnar biltrafiken i en annan dager. Och detta håller på att ske nu i skrivande stund. Alltfler biltillverkare lanserar miljövänligare alternativ. Då kanske en sexfilig motorväg mellan Malmö, Göteborg och Stockholm äntligen blir verklighet.

Med allt detta i åtanke är det kanske lika bra att lägga ner SJ? Eller sälja till en entusiastisk privat aktör som möjligen får liv i verksamheten. Pendeltåg och tunnelbanor är svårare att avfärda; våra städer är byggda på ett sådant sätt att kollektivtrafiken blir nödvändigt. Folk bor runtomkring och söker sig mot centrum där arbetsplatserna finns. Om vi däremot INTE pumpat in skattemiljarder år efter år i olönsamma kommunikationssystem kanske stadsmiljön sett annorlunda ut? Att tänka out of the box är inte våra folkvaldas starka sida.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, SJ, SL, Snö, tåg, tågtrafik, tunnelbana


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.