Fildela lagligt!


Nu börjar filmindustrin fatta galoppen, istället för att jaga fildelare med blåslampa börjar den kraftfulla fildelningstekniken att bejakas.

Affärsidén går ut på att du köper och laddar ner en film, och du tjänar därefter pengar (poäng) när du gör den tillgänglig för andra som vill ladda ner. En aktiv medlem, som hjälper till att sprida filmer, betalar på detta sätt inte särskilt mycket.

Jag antar att sajten Headweb.com skär emellan med några kronor, pengar som sedan delas mellan filmbolag och distributör. Affärsidén bygger på volym, om miljontals människor väljer tjänsten kommer kronorna och örena att förvandlas till ansenliga summor, jämför med Googles Adwords. Personerna bakom tjänsten är Onegames grundare Clas Lindell och Bo Jonsson. Konkurrenten Ameibo lanseras i veckan av Jacob de Geer, f d affärsutvecklingschef på Tradedoubler.

Det intressanta i kråksången är att entreprenörerna efter lång övertalning fått med sig filmbolagen, vilket på sikt skulle kunna revolutionera distributionen av film. Om så sker riskerar hela fildelningsdebatten att urvattnas, och marknaden löser problemet med piratkopiering på egen hand, utan intrång i privatlivet, övervakning, utlämning av ip-nummer etc etc.

Problemen som jag ser det är av praktisk natur, filerna på Headweb är ofta större än på t ex Piratebay, tar de längre tid att ladda ner? Kommer den initiala kostnaden på ca 79 kr att avskräcka? Hur lång tid tar det innan man tjänar tillbaka pengarna? Vilka filmer läggs ut? Hur lång tid tar de innan de läggs ut? Bara gammal skåpmat? Jag har själv inte hunnit prova än, men kommer givetvis att ge detta lagliga alternativ en ordentlig chans.

De direkta konkurrenterna är inte de traditionella filmsajterna, utan snarare Piratebay o likn. De lagliga alternativen ligger emellertid långt efter, hur ska man kunna tävla med t ex sökmotorn Youtorrent, där man kan hitta i stort sett vilken film eller låt man vill på några sekunder – helt gratis – men ibland av dålig kvalitet, det får erkännas.

Just det faktum att de nya tjänsterna är lagliga kommer förmodligen att locka bort Svensson från de olagliga alternativen, förmodligen i kombination med en välriktad smutskastningskampanj. Hursomhelst blir 2008 förmodligen ett spännande år för fildelarna.

Uppdatering 080407. Värt att nämna är också uppstickaren Spotify, som kommer att distribuera laglig och gratis musik. Tjänsten finansieras med reklam.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, fildelning, piratkopiering, Headweb, Ameibo


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.