Det Europeiska fängelset
Alla som växte upp på 1970-talet kommer ihåg efterkrigstidens Europa, där en tredjedel av Tyskland låg bakom den kommunistiska järnridån, tillsammans med Polen, de baltiska staterna, Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, delvis Jugoslavien, Albanien och naturligtvis Ryssland. Men även länderna i väst stod inför politiska utmaningar. Spanien och Portugal var diktaturer, Grekland styrdes av en militärjunta. De fria länderna var färre …
Tvärtomtänk och påverkan
Det finns en del s.k. tvärtomtänk i världen, en hel portfölj av åsikter vars sanningshalt kan ifrågasättas; låt oss börja med några exempel: Oavsett vad vi tycker om Donald Trumps personlighet, verkar han arbeta för USA:s bästa, och hans politiska förslag kan förmodligen få landet på fötter. Under hans förra mandatperiod startades inga krig, och landets ekonomi förbättrades. Inte så …
Har dagens vänster blivit ärkekonservatismens stödtrupper?
Det finns många tecken på att vi lever i ett allt mer konservativt samhälle. Ett exempel som jag nämnt tidigare är kraven på att tilltalas korrekt. S.k. ”misgendering” anses vara ett stort brott i vissa kretsar, om man kallar någon ”han” när personen uppfattar sig som en ”hon” eller ”hen”. Förr om åren, i våra mer konservativa samhällen, var det …
Egentligen, vore det inte bättre om Kamala Harris vann?
Egentligen, vore det inte bättre om Kamala Harris vann? Så kan hon fortsätta att demontera den amerikanska ekonomin, samt hålla ryssar och kineser sysselsatta, medan vi européer reformerar och bygger ett imperium? Nåja, hon är ju knappast en given kandidat. Hennes polares evighetskrig kanske smittar av sig på oss också? Och det lär finnas amerikanska hökar som tror att de …
Nationalstatens fall
Den klassiska nationalstaten handlar om ”ett folk och ett land”. Ofta pratar man om språklig och kulturell enighet, men där finns även aspekter av etnicitet och religion. Som ett exempel, Sverige är svenskarnas land, som består av ett folk med en specifik etnicitet och språk. I det här fallet handlar det också om en protestantisk religiös tillhörighet, vilket numera tunnats …
Cykeltjuven
Det var tredje gången min cykel blev stulen, och någon dag senare så dök den upp på Blocket, till salu. Kanske var var det till och med samma tjuv som förra gången? Jag var så innerligt trött på att samhället utvecklats åt den här hållet, att man inte fick ha sina saker i fred, att man kände sig otrygg, och …
Dårens roll i konst, kultur och samhällsliv
Det går en röd tråd från Woody Allens neurotiska och smått förvirrade filmkaraktär till den multi-diagnosticerade aktivisten Greta Thunberg. Det handlar om personer som går i terapi och har allehanda mentala åkommor, och de skäms inte, utan lyfter snarare fram dem i offentligheten. Därutöver har vi otaliga kändisar som kommer ut, och berättar om sina problem, exempelvis dyslexi, överaktivitet, ångest, …
Gör Europa stort igen
EU är ett byråkratvälde, ett elitprojekt som inte verkar för folkets intressen, utan irriterar mestadels invånarna med meningslösa lagar och regleringar. Det är också si och så med demokratin; den som ska förklara hur Ursula von der Leyen blev vald till EU-president kommer att behöva svara på en rad svåra frågor. Låt oss konstatera att det knappast handlar om ett …
Tvärtomsamhället
Dagens politiska hantverk handlar om att göra fel. Alla vet ju hur man får ett samhälle att fungera med lag, ordning, vettiga skatter etc. Men, nej, man ska göra allt tvärtom. Det blir som en låtsaslek, som ingen egentligen tror på men tvingas spela med i. Här kommer några exempel: Ge straffrabatt för grova förbrytare – jaga gamla tanter som …
Yrans och galenskapens tidsålder
När det gav sociala fördelar för människor att vara ”normkritiska och progressiva etc”, slutade samhället att vara framgångsrikt och utvecklingsbart. Denna nutida mentalitet är väsensskild från föregående sinnesstämningar, som bidrog till att Sverige utvecklades till en av världens mest framgångsrika länder. Idag är det närmast obegripligt att svenskarna bidrog till upptäckten av 19 grundämnen i det periodiska systemet, byggde globala …
Churchills eventuella skuld
I akademiska kretsar har det länge talats om britternas eventuella skuld i andra världskriget, att kriget blev mer brutalt när brittiska flygplan började terrorbomba städer i Tyskland. Och det här var i början av kriget, innan alla fasor vi känner till idag släpptes loss. Britterna hade få resurser 1940, då tyskarna fördrivit dem ut ur Europa, kriget var i princip …